Mor skal sove længe!!!!

Jeg brygger kombucha og kefir

Jeg har nu endelig fået godt gang i min fermentering herhjemme og jeg ELSKER DET! Jeg går og hygger om mine små svampe og endelig smager både min hjemmebryggede kombucha og kefir drink rigtig rigtig godt 🙂

Hvis du vil læse mere om kombucha så tryk HER

Kombucha

Sådan laver du din egen kombucha drik:

Lav 3 l mellemstærk the, tilsæt 200 g sukker og køl af. (Jeg bruger primært grøn te og gerne med lidt urter)

Hæl teen og svampen i en stor glasbeholder og dæk til med et klæde, lad den stå på køkkenbordet.

Her skal det fermentere i fred og ro i ca. 7-9 dage. Det første bryg har godt af et par spsk æbleeddike. for at få den rigtige ph fra starten.

Når den smager gæret, lidt syrlig og det meste sukker er set spist af gæren, så sigt svampen fra, og hæld det meste af teen på en flaske – gerne med patenslåg. Gem 2 dl til at starte næste bryg, sammen med svampen. Der dannes hele tiden ny svamp under den gamle, den kan man løsne og give væk. En lille kombucha baby. 

Mine billeder ser måske ikke helt så indbydende ud, men det smager VIRKELIG godt!

  

  
Nogle af gærarterne er samme type gær, som også anvendes til bagegær og fremstilling af ølgær.

Jeg har levet min kombucha drink med grøn the, noget urte the og ingefærskiver.

Min kombucha var god efter 8 dage, men den er måske endnu bedre efter 10-12 dage.

Vandkefir

Kefir er en symbiose af bakteriekulturer- og svampe, som ligner som slimede vingummikrystaller. De lever af vand og sukker, hvor de gærer eller fermenterer, og i den proces danner de mælkesyrebakterier, kulsyre og alkohol.

Du modtager 1 spsk kefirsvamp, som skal sættes i bruges i løbet af en uges tid. Vandkefir er en svamp som består af mange forskellige svampekulturer og mælkesyrebakterier. Den ligner små blomkålstykker, eller mislykket meljævning.

Kefiren tilsættes 1 l sukkerholdig saft , feks. hyldeblomst, l ufiltreret æblesaft eller saft af alle slags bær. Man kan også prøve f.eks 1 l koldt vand med 100 g sukker, saft og tynd gul skal af ? citron, og et par håndfulde tørrede frugter som rosiner, abrikoser og svesker. Sæt et tætsluttende låg på og stil beholderen ved stuetemperatur til saften bobler let og er behageligt syrlig/sød. Præcis hvornår man vil tage svampen fra er jo et spørgmål om smag, man må eksperimentere lidt. Men svampen lever af sukkerstoffer og saften vil gradvist blive mere syrlig. Sigt svampen fra, skyl den i en sigte i koldt vand, og kom den enten straks på en ny portion saft, eller opbevar den i rent vand i køleskabet hvor den vil holde sig i nogle uger.

Svampen vokser når den får næring, og man kan roligt dele ud af den. drikken bliver let alkoholholdig, og smager skønt, den har efter sigende også en masse sundhedsfremmende egenskaber, som alle mælkesyregærede produkter.Kefirsvamp har ikke godt af kontakt med metal, brug andre materialer til håndtering og opbevaring” (Camilla Plum).

  

  

Jeg har lavet min kefir drik med jordbær/hyldeblomst smag, tilsat nogle citronskiver. Det smager dejlig friskt.

Min vandkefir var god efter 2 døgn, men helt perfekt efter min smag efter 4 døgn.

Jeg kan nok bedst lide kombucha smagen, måske fordi jeg er mere vant til den smag. Dog er Kefir også rigtig lækkert og friskt, og så er det meget hurtigere at lave.

HUSK! Når du laver kombucha og vandkefir, så danner det alkohol, ikke meget (normalt omkring 0,5% – en nisseøl er 1,7%), men hvis den står længe (mere end anbefalet), så danner den mere alkohol. Lige en reminder til særligt alle jer gravide. Jeg drikker lidt kombucha engang i mellem, mest når jeg skal smage det til, men hvis du ikke har lyst til det, når du er gravid. Så lav det til værtindegaver (det gør jeg) eller vent til du har født.

Mamasté

Du kan følge Yogamor på Facebook, Instagram og Bloglovin

1 kommentar

  • […] Idag vil jeg inspirere jer til at prøve kombucha eller kefir, som jeg tidligere har skrevet om HER. I kan købe de lækre læskende drikke i mange helsekost butikker eller du kan prøve at lave det […]

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mor skal sove længe!!!!