Must have hudpleje

Yogamagien opstår i fællesskab

I 2011 startede jeg med at indsamle empiri til mit speciale, jeg ville prøve at se på yogaen med antropologiske briller. Se på hvad det er yogaen kan, selvfølgelig inden for nogle særlige rammer, for mange skal jo altid begrænse begrænse begrænse når man skriver speciale. Jeg var på feltarbejde i ca. 5 måneder, hvor jeg talte med en masse, observerede, interviewede mm. omkring yogaens virkning. Det var sindssygt spændende og selvom jeg selv var yogalærer og yogaudøver, så var jeg dybt fascineret af det yogaen gjorde for mine informanter. En af de tydeligste, og i min undersøgelse vigtigste, fokusområder var at yoga skaber fællesskab. Ordet yoga har mange tolkninger og oversættelser, men en af de mest brugte oversættelser siger at yoga betyder forening. Hvis vi går med denne oversættelse, så stemmer det jo meget godt overens med den oplevelse mange af mine informanter havde med yogaen, nemlig at de følte et fælleskab når de praktiserede yoga. Selvom de stod på hver deres måtte og opmærksomheden var rettet indad, så gav yogaen dem en følelse af fællesskab. Det synes jeg jo er mega interessant! For hvad er det ved yogaen, som åbentbart virker mere kraftfuldt ved at gøre det sammen end at gøre det alene? Eller hvad er det ved fællesskabet, som påvirker yogaen?

Bliver man ikke bare mere forstyrret, ved at de andre pruster og stønner lige bag ved en? Og hvad er det der er fedt ved at gøre det sammen, når yogalærer alligevel hele tiden siger, “ret opmærsomheden ind i dig selv”… Hvorfor har vi brug for at være “alene” sammen med andre? Hvorfor ikke bare lave yoga et fredfuldt sted uden mennesker og forstyrrende lyde? Det er der sikkert nogen der vælger, men de fleste af informanter jeg mødte, ville alle hellere gå til yoga med andre end at praktisere yoga helt alene. Det er sgu da lidt interessant.

Det sidste års tid har jeg primært praktiseret yoga alene derhjemme, nogle gange med børn om benene, nogle gange har jeg fulgt en yogaklasse på computeren og andre gange helt alene. Nu er jeg så småt kommet igang med yoga i et yogacenter igen og det er helt vildt så stor en forskel det er at lave yoga. HELT VILDT! Nu kan jeg virkelig mærke forskellen. Mærke hvad det at rette opmærksomheden ind i mig selv, sammen med andre gør. Nogle ville måske være bange for at der kom mere fokus på konkurrence, på hvad sidedamen laver og hvordan hun ser ud og det kan da sikkert også fylde nogle gange, men hvis man kan slippe det, så er det jo for vildt hvad yogaen kan, når man er sammen med andre.

Yoga skaber fællesskaber.

Og jeg vil snart prøve at samle nogle af mine specialetråde og dele med jer, hvad jeg kom frem til omkring yoga og fællesskab.

Jeg er stadig så nysgerrig på dette område og selvom jeg har studeret dette område i flere år (mit speciale tog godt og vel 3 år inkl. barsel ;-)), så har jeg kun lige åbnet bogen for dette interessante område. Jeg har helt sikkert fundet frem til nogle svar, som tegner et ret tydeligt billede af hvorfor yoga skaber fællesskaber, men jeg vil vildt gerne ud og indsamle mere empiri, når min barsel slutter og jeg håber at nogle af alle jer yogier og yoginier vil være med til at give jeres besyv med.

foedt

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Must have hudpleje