Vil du med til yoga?

Træning efter fødslen

Jeg har på det sidste fået rigtig mange spørgsmål ang. morkroppen efter fødsel, nærmere spørgsmål omkring hvornår man kan starte træning, hvordan man træner bækkenbund og mavemuskler osv. Nu vil jeg dele min personlige og faglige erfaring omkring området.

Her kommer et spørgsmål, som jeg ofte får:

Hvornår kan jeg starte til efterfødselstræning efter fødsel?

Det er helt vildt svært at give ét svar på dette, da alle kroppe, fødsler og kvinder er forskellige, og derfor er det også ret forskelligt hvornår kroppen er klar. Efterfødselsyoga, som er den træningsform jeg primært kender til, er ret skånsom. Der bliver taget hensyn til kroppen, hvilket er nødvendigt efter en graviditet og fødsel. Så selvom man måske føler sig total klar til at blive fit efter fødslen, så vil jeg virkelig anbefale at du tager det i etaper, i din krops tempo. Jeg vil anbefale, at man venter med at træne til efter 8 ugers tjek hos lægen. For nogen virker 8 uger som rigtig lang tid, for andre er det al for hurtigt. Hvis du føler dig klar før de 8 uger, så vil jeg her give nogle øvelser du kan lave allerede lige efter fødslen. Men vigtigst af alt, så lad vær med at stresse over at skulle igang med træningen. Nyd din baby, jeres boble og at din krop faktisk har rigtig meget brug for en pause efter fødslen.

Hvis du alligevel gerne vil igang før de 8 uger, så kan du starte med disse øvelser. De er skånsomme og virkelig effektive. Jeg lover dig, at dine mavemuskler og dit bindevæv vil takke dig for, at starte træning “korrekt”, inden du går igang med andet hård træning.

  1. Træn det dybe åndedræt, for at vække de dybe mavemuskler, det hjælper alle organerne tilbage på plads, massere kroppen indefra, stimulerer fordøjelsen, sætter gang i flowet i dit bindevæv, berolige dit nervesystem mm.
  2. Træn bækkenbunden, til start blot opmærksomhed omkring området, særligt når du rejser dig, løfter noget eller griner/hoster/nyser.
  3. Savasana – slap af. Det er uden tvivl den mest effektive yogastilling, hvis du skal vælge én som nybagt mor.

Lav de her 3 øvelser dagligt eller når det passer ind i din hverdag.

10-15 min. med det dybe rolige åndedræt, måske mens du ammer, når baby sover eller når du går tur med barnevognen. Opmærksomhed på bækkenbunden, meget gerne sammen med åndedrættet, to fluer med ét smæk :-). Hvis du gør det, så skal du afspænde bækkenbunden på din indånding og aktivere bækkenbunden på din udånding. Den vigtigste bækkenbundstræning er helt klart, når du har opmærksomhed på bækkenbunden i dine daglige bevægelser. Hvis du fx skal løfte din baby, der ligger i en lift på gulvet, eller hvis du har baby i en vikle på maven og skal samle noget op fra gulvet, så sætter du dig i hug, tag en indånding – aktiverer bækkenbunden – holder aktiviteten i bækkenbunden mens du rejser dig op med baby på armen – slipper bækkenbunden. Hver gang du løfter/nyser/griner/hoster, så aktiver bækkenbunden lige inden. Savasana er simpel men alligevel svær. Prøv og læg dig i løbet af dagen og slap af. Det er virkelig vigtigt.

Måske virker de her tre øvelser umiddelbart ikke som “rigtige” træningsøvelser, men det er det. Det er tre øvelser der gør dig STÆRK!

Jeg vil gerne skrive endnu mere om delte mavemuskler, bindevæv mm., men det gør jeg lige i et andet indlæg.

Hvis du har nogle spørgsmål, så skriv endelig.

Læs også:

Forsigtig efterfødselsyoga

Efterfødselsyoga

Er gravidyoga fødselsforberedelse

Spørgsmål og svar til gravidyoga

Hvorfor gravidyoga

De oversete muskler

“Den der bækkenbund”
b-r-e-a-t-h-e0-1

Du kan følge Yogamor på Facebook, Instagram og Bloglovin

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vil du med til yoga?