Kære krop...

Om tantra yoga (Del 2)

Her kommer del 2 om min første yoga uddannelse i tantra yoga.

LÆS DEL 1

I dette indlæg vil jeg fortælle lidt om min forståelse af tantra. Som tidligere nævnt, havde vi forlæsning om tantra yoga hver eftermiddag, da jeg sammen med min gode veninde, boede på et ashram og tog en yogauddannelse i Indien. Tantrafilosofien var ny for mig, da vi rejste til Indien og selvom jeg havde forsikret mig på mail om, at der ikke ville være noget seksuelt på yogauddannelsen, så var jeg alligevel lidt nervøs for, at vi blev “narret” og hjernevaskede, og endte i en sex-sekt eller noget. Ja, man har vel en god fantasi… Men som lovet på mail, inden vi rejste derned, så var der intet seksuelt overhovedet. Så hvis i søger en tantra uddannelse som indebærer noget seksuelt, så lad være at tage til det ashram!

Ofte så nævner jeg ikke, at det er tantra jeg har studeret, ofte siger jeg bare at det er en yogauddannelse eller en hatha yogauddannelse. Grunden til det er, at jeg har fået så mange halv irriterende reaktioner, hvor folk tror, at jeg har studeret seksuelle og frække stillinger eller også virker de stødt og tager lidt afstand, før jeg når at forklare dem, at “forståelsen af tantra i vesten/Danmark er meget anderledes end den traditionelle indiske tradition…” og bla bla…. For allerede når jeg siger ordet tantra, så sætter det en masse tanker igang hos rigtig mange og jeg skal bruge en del tid på at forklare, hvad jeg i virkeligheden har studeret. Nogle gange er det derfor nemmere bare at sige yogafilosofi, hatha eller bare yoga 🙂 Men der er selvfølgelig også dem, som i forvejen kender til tantra og dem som bare er nysgerrige for at høre mere. Jeg ved ikke hvad du tænker, når jeg siger tantra, men jeg vil nu fortælle lidt om min forståelse af tantra yoga og den uddannelse jeg har taget. Så kan det måske inspirere dig og/eller andre til at dykke ned i tantraen.

Selv efter at jeg har studeret tantra og har et 200 timers certifikant, så er det stadig svært for mig helt at beskive hvad tantra er, hvordan det praktiseres og hvordan det er anderledes end så mange andre yogaretninger. Heldigvis skrev dygtige Simon Krohn min yndlingsbog “Nærmere noget“, som jeg indtil nu har læst tre gange, hvor han bl.a. berører emnet tantra. TAK Simon, fordi du så fint sætter ord på noget af det, jeg synes er rigtig svært at forklare. Før denne bog udkom, havde jeg kun læst om tantra i gamle tekster på engelsk, som virkelig var svære at forstå… og især at genfortælle. Hvis bare Simons bog var udkommet 3 år før, så havde jeg sikkert ikke været så forvirret og frustreret i Indien. Eller også så havde jeg 🙂 Det er virkelig en god bog på rigtig mange måder og jeg vil klart anbefale den til alle, som er interesseret i yoga og filosofien bag. Nå, men tilbage til tantra. Jeg tillader mig at låne nogle af Simons kloge ord om tantra, da jeg synes, at han formidlinger det så fint.

Simon skriver;

“Det kan være svært at blive klog på, hvad tantra er. Hovedårsagen er, at der er flere forskellige ting, der bliver kaldt tantra. De allerfleste i Vesten vil således forbinde begrebet med lumre hjemmesider på internettet og tænke, at tantra mest af alt handler om eksotiske teknikker til at få et bedre sexliv. Denne forestilling har meget lidt at gøre med den traditionelle tantra i Indien, og hvis du kigger i den indiske tantra efter frække billeder og teknikker, bliver du skuffet. De seksuelle beskrivelser, som vi kan hente fra Indien, stammer som oftest fra en tekst, der hedder Kamastura. Mange forbinder denne tekst med tantra, men det er en fejltagelse.(…) De indiske tantratekster kan være spændende og provokerende, men de bliver altså aldrig frække.”

Bum! Tak Simon. Så er der sat ord og forklaring på denne fordom. Lad os se nærmere på den indiske tantra, uden at gå i for mange detaljer, for så står i nok af 🙂

En af de første dage på ashrammet, sagde Bhagavan til mig og min veninde, at vi var gudinder (Shakti). Øj, ja tak… Eller fnis… Hvad mener han lige med det? For selvom det var dejligt, at få at vide, at man er en gudinde, så var det også en lille smule nasty når det kom fra en gammel indisk mand… Men han var dybt seriøs da han sagde det og fortalte at for ham var alle kvinder gudinder. Det hjalp lidt på det… På nogle af vores forlæsninger forklarede Bhagavan hvad han mente med, at alle kvinder var gudinder og måden han forklarede det var virkelig smuk og rørende (også stadig på ingen måde seksuelt eller erotisk…). I tantra er der meget snak om det guddommelige og det skulle jeg virkelig vænne mig til i starten, for jeg ser ikke mig selv som religiøs – selvom jeg dog valgt at blive døbt som 14 årig (men det var nok mest, så jeg kunne holde en stor konfirmationsfest nogle måneder senere…). Selvom jeg ikke ser mig selv som religiøs, så er jeg åben overfor det spirituelle, det guddommelige… og hvad det er, kan man nok diskutere i evigeheder… Men det guddommelige i tantraen ser jeg ikke nødvendigvis som noget religiøst, selvom det er det muligvis for nogen. I de gamle tantriske tekster finder man ikke én gud eller ét religisøst verdensbillede. Der er mange fortællinger med forskellige guder og gudinder, som er udtryk eller symboler for en guddommelighed – en guddommelighed som er en del af alt og alle. Ja, det er lige netop det tantra handler om. Hvordan vi alle er forbundet og hvordan alt er guddommeligt. Så du og jeg er guddommelige og vi er forbundet. Når du praktiserer tantra, så handler det om at finde ind til din egen guddommelighed. Det lyder måske lidt langhåret og små religiøst, sådan havde jeg det i hvert fald i starten. Men faktisk så er det ganske simpelt – i hvert fald efter, at jeg har fået brikkerne til at falde på plads på min egen måde. Og jeg kan ikke love, at jeg helt har fattet den lange ende endnu…. Men efter nogle dage på ashrammet, hvor Bhagavan blev ved og ved med at sige “You are a Goddess”, så voksede det ligesom på mig og jeg begyndte selv at tænke “I am a Goddess” og denne følelse var jo selvkærlighed. Det var faktisk rigtig rart. Ikke fordi jeg så mig selv som noget større end andre, tvært imod. Som noget lige så stort, som alt andet. Jeg begyndte at finde ind til mig (min guddommelighed i tantrasprog) og holde mere af migselv. Det var ikke rigtig troen på mig selv som voksede, men mere en indsigt. En viden. En ro. Uafhængighed. Kærlighed. Lidt svært at forklare….

Så når Bhagavan guidede vores yogaundervisning uden at vise nogle fysiske stillinger, så var det fordi, at han ville have os til at mærke efter. Finde ind til vores guddommelighed – vores indre gudinde. Jeg elsker den tankegang og jeg synes at denne tilgang til yoga giver en kæmpe kraft og empowerment, som betyder ubeskrivelig meget. Det er jo lige præcis det yoga er. I hvert fald for mig.

For tantrikeren er alt guddommeligt, fra maden vi tager i munden til lorten vi skider. Alt er guddommeligt. Det lyder muligvis lidt naivt og urealistisk, at man skal se alt som guddommeligt, men det er tantra ikke. Som Simon Krohn skriver i sin bog;

“Livet og døden, lys og mørke, kærlighed og had. Det er alt sammen en del af virkeligheden og af dig selv, og hvis du forsøger at stemme de uhyggelige og grimme sider ude, er du faktisk i gang med at begrænse din virkelighedsopfattelse for at gøre den pænere og lettere at rumme.” 

Tantra handler således om at rumme. Give plads til alle slags følelser og rumme dem. Og se det guddommelige, på trods af mørke og smerte.

Derudover var den daglige yogasekvens en meditativ praksis, meditation i bevægelse. Kontakten og fokus på kroppen var meditationen. Fokus var, at lade kroppen tale højere end hovedet. Bhagavan var ikke fan af lang stillesiddende meditation eller mindfulness, for han mente det bar for hård og svær en disciplin at være selvkærlig og afslappet i.

Det var meget lidt om tantra. Håber at det giver lidt mening for jer, hvordan jeg ser tantra… Det er et stort og meget komplekst emne, som der er skrevet tusindvis af tykke bøger om. Jeg vil som sagt klart anbefale jer, at læse Simon Krohns bog “” Nærmere noget”, hvor der er et kapitel om tantra yoga 🙂 Og ellers gi den gas med at læse mere om tantra, det er så spændende!

goa

Namasté

Gudinden

Du kan følge Yogamor på Facebook, Instagram og Bloglovin

 

4 kommentarer

 • Mia

  Kæreste Yogamor 🙂

  Så fint et indlæg…
  For mig var mit første møde med Tantra noget af det der ændrede min yoga og livsopfattelse mest. Før havde jeg mest forbundet det med et eller andet seksuelt jeg havde hørt om. Og det var meget overraskende for mig hvor dyb og fantastisk livsfilosofi det var. Tusind tak fordi du mindede mig om det!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • yogamor

   🙂 Jeg kan kun give dig ret. Tantra åbner op for nye og meget smukke nuancer af livet <3 Jeg har virkelig lyst til at dykke dybere i filosofien 🙂 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det lyder virkelig spændende! 🙂 Vil du anbefale andre at tage samme sted hen?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • yogamor

   Ja, det vil jeg helt sikkert. Jeg har jo ikke prøvet andet, så har svært ved at sammenligne med noget. Men jeg synes, at det var vildt spændende og var lige præcis det jeg havde brug for, på det tidspunkt. Hvis jeg skulle tilbage, ville jeg prøve at komme udenfor regntiden. Nok i perioden sept-feb ca. Har du læst lidt på deres hjemmeside? Der var helt klart nogle ting som kom ind af det ene øre og lynhurtigt ud af det andet. Fordi jeg på ingen måde var enig. Men jeg har nok også brug for at være lidt kristisk, når jeg er sådan et sted, for ikke at miste jordforbindelsen helt. Hvis du forstår? 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kære krop...