Om at undervise igen

Om den fødende krop

Den anden dag faldt over denne virkelig gode artikel fra Samvirke. Jeg er meget enig i artiklens 10 punkter og vil derfor meget gerne dele dem med jer. Jeg har indsat hele artiklen nedenfor og tilføjet mine tanker ud på baggrund af min erfaring som gravidyogalærer i patens skrevet med FED. Du kan også læse hele artikel på Samvirkes hjemmeside ved at trykke på overskriften:

10 ting du ikke vidste om den fødende kropI 2014 blev der født 56.870 børn i Danmark. Men hvad er det egentlig, kvindens krop kan under sådan en barnefødsel? Læs med her og bliv klogere på blandt andet veer, hjemmefødsel og fødestiling.

AF LIV MYGIND | FOTO: COLOURBOX | 1. SEPTEMBER 2015

Nyfødt på maven af fødende kvinde

Det forkorter fødslens første fase med gennemsnitligt en time, hvis den fødende står op, går rundt eller indtager en siddende eller knælende position.

Rytmiske bevægelser udløser smertestillende stoffer

Endorfin er kroppens eget smertestillende morfinstof, der udskilles, når kvinden føder. Det bedøver lokalt, hvor der er behov for det, og det gør os glade og opstemte. Endorfin frigøres, når noget gør ondt, men også ved rytmisk bevægelse. Det er blandt andet derfor, fødende har det rart med at stå og bevæge sig rytmisk under fødslen.

(Når du bevæger dig under fødslen, hjælpes barnet på vej ned i fødselskanalen. Derudover er det meget effektivt, at bruge tryngdekraften så baby bevæger sig lige ned)

Sår heler bedre på kvinder, der lige har født

Under fødslen udskilles oxytocin i kvindekroppen. Oxytocin kaldes populært kærlighedshormonet, og hormonet hæver smertegrænsen markant. Samtidig sænker oxytocin puls og blodtryk, og det fremmer også sårheling. Oxytocin er det, der laver veerne.

(Der er flere ting du kan gøre for at booste oxytocin i kroppen. Du kan fx. få massage af din partner mellem veerne. Det kan også være en god ide, at tænke over føderummets stemning. Hvis fødslen foregår på hospitalet, så kan du tage din egen pude med eller andre ting som virker hjemligt og gør dig tryg. Det kan være en lyskæde, så lyset på fødestuen kan dæmpes (det siges at dæmpet belysning kan øge oxytocin niveauet), det kan være særlige dufte eller måske bestemt musik som du godt kan lide. Lav en føde-playliste med musik som enten beroliger dig eller motivere dig. Om det så er Agnes Obel, munke-yoga klokker, Beyoncé eller Let it go :-))

Livmoderen drejer barnet

Muskelfibrene i livmoderen drejer automatisk barnet flere gange under fødslen. Barnets hoved bliver på den måde drejet i forskellige vinkler, så det nemmere kanter sig gennem bækkenet.

(Livmoderen er jo for sej og stærk! Når livmoderen arbejder hårdt og veerne er meget kraftfulde og intense, så husk på at denne kraft kommer inde fra dig selv. Det er ikke en kraft som er stærkere end dig, men en kraft som kommer indefra dig. Det er ikke en kraft du skal prøve at modstå, men en kraft du skal bruge og arbejde med.)

Veer krammer barnet

Når livmoderen spænder under en ve, virker det beroligende på barnet, og det føles for barnet som at blive svøbt stramt. Jordemoder Susanne Warming har kaldt det »at give sit barn en krammer«, men ingen ved selvfølgelig med sikkerhed, hvordan det føles for barnet at blive født. Dog ved man, at barnet får overført endorfiner via moderkagen. Endorfinerne virker lidt som naturlig morfin.

Desuden har mennesket mange beroligende punkter i baghovedet, som også bruges, når man får akupunktur. Når en ve presser barnet ned mod bækkenbunden, bliver der trykket på barnets beroligende punkter i kraniet.

(Det giver faktisk meget god mening i mine øre. Selvfølgelig lyder det måske lige lovlig idyllisk, at baby bliver krammet og bliver trykket på beroligende punkter under en fødsel… Jeg tror nu at det er en rigtig vild, intens og kan måske også være lidt stressende for baby, samtidig med at det også er helt naturligt. Der er mange undersøgelser som viser alle de gode ting, der sker ved en vaginal fødsel.)

Kroppen kan selv føde

Der er flere eksempler på, at kvinder i koma har født vaginalt. Livmoderen har altså selv presset barnet ud, uden at kvinden selv aktivt pressede.

(Det er crazy sejt!!! Hold op hvor er kroppen fantastisk. Tænk engang. Her vil jeg blot tilføje hvor vigtigt det er at have tillid til at kroppen kan. Den er skabt til det. Du behøver (som udgangspunkt) ikke at have kontrol over en fødsel, du kan have tillid til at kroppen instinktivt kan rigtig mange ting, hvis du hjælper den på vej – eller åbentbart også hvis du ikke hjælper til…) 

Fødestillingen er afgørende

Bækkenudgangen udvider sig op til 1½ centimeter, når kvinden sidder på hug frem for at ligge på ryggen. Der er altså mere plads i bækkenet til at få barnet ud, når kvinden ikke ligger ned på ryggen. Kroppens mavemuskler hjælper livmoderen med at presse barnet nedad. Mavemusklerne aktiveres nemmest, når kvinden læner sig fremover. Det er sværest at aktivere mavemusklerne og specielt de skrå mavemuskler, når kvinden ligger på ryggen.

(Endnu en rigtig vigtig pointe! Det giver SÅ god mening at bruge trygdekraften til at hjælpe baby på vej og det giver helt vildt god mening ikke at ligge på ryggen og føde. Hvis du fx. står på alle fire bliver ligeledes skabt 1 1/2 ekstra cm ved bækkenet, det er virkelig meget når der er lidt trængt i forvejen… Derudover ligger halebenet ikke og blokere en smule, men kan bevæge sig frit, som en lille hale der logre. Rygliggende kan også være en mulig fødestilling, hvis du er virkelig virkelig træt og bare ikke orker andre stillinger efter mange timers veer. Dog kan du overveje om du kan ligge på siden, for at skabe lidt mere plads i bækkenet og så halebenet har bevægelsesfrihed. Prøv dig frem.)

Gå rundt

Det forkorter fødslens første fase med gennemsnitligt en time, hvis den fødende står op, går rundt eller indtager en siddende eller knælende position.

(Som jeg allerede har nævnt, så giver det god mening at bruge tyngdekraften og bevægelse til at hjælpe baby ned mod fødselsudgangen.)

Der er mest ilt til mor og barn, når kvinden ikke ligger ned

Moren har brug for meget ilt under fødslen, og det har barnet også. Barnet får nemlig lidt mindre ilt under veerne end ellers og har brug for ekstra ilt i vepauserne. Kvinden ilter bedst sit blod, hvis hun ikke ligger på ryggen. Når man ligger på ryggen, klemmer de ekstra kilo på maven ned på hovedpulsåren, det gør det sværere at ilte blodet. På samme måde betyder den liggende stilling, at barnet kan trykke på moderens lunger, og det bliver dermed sværere at trække vejret dybt.

(Endnu en god grund til at føde i andre stillinger end rygliggende… Prøv istedet stående foroverbøjet, hug, halv hug, sideliggende, alle fire eller andre stillinger)

Sædefødsler

Tre til fire procent af alle fødsler er sædefødsler, hvor numsen bliver født først.

Hjemmefødsler

Forskning viser, at fødslen forløber bedre, når den planlægges til at starte hjemme. Der er 20-60 % færre indgreb, for eksempel færre kejsersnit, epiduralblokader og vestimulationer hos de kvinder, som planlægger at føde hjemme. Og 10-30 % færre komplikationer, for eksempel færre blødninger og færre alvorlige bristninger. Det ser også ud til, at flere mødre, som føder hjemme, får amningen godt i gang.

(Ja, jeg har jo valgt at føde hjemme denne gang og har læst en del om det. Jeg synes, at det giver så god mening at føde i trygge omgivelser, som kan skabe de optimale rammer for en god oplevelse og for at booste oxytocin niveauet. Derudover så er statestikkerne for indgreb betydeligt lavere ved hjemmefødsel, som også er beskrevet)

 

Kilder: Jordemoder Susanne Warming fra Hjemmefødselsordning Sjælland

Bogen Fysioterapi og Fødsel

Danmarks Statistik

Videnskab.dk

Sundhed.dk

Region Midtjylland Hospitalsenhed Vest

Olsen O, Clausen JA. Planned hospital birth versus planned home birth. The Cochrane Library, Issue 9, 2012.

fødsel

Photo from  

 

Du kan følge Yogamor på Facebook, Instagram og Bloglovin

1 kommentar

  • […] har tidligere skrevet om fødestillinger bl.a. i indlægget “Den fødende krop“, men det er stadig et lidt overset emne, som jeg synes at der skal mere fokus på. For […]

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om at undervise igen