Min mand er for sej

Når en ung kvinde vil steriliseres

Den anden dag var jeg på cafe med Tore og da der var godt fyldt op på cafeen sad vi ret tæt på nabobordet. Der sad to unge kvinder og snakkede om graviditet og sterilisation. Selvom jeg virkelig gjorde mig umage for ikke at følge med i deres samtale, så blev jeg hele tiden fanget af deres snak. Måske fordi jeg bare er mega nysgerrig af natur og måske også fordi, det var et emne som virkelig interesserer mig. Den ene kvinde snakkede om, at hun gerne ville steriliseres, da hun var rigtig bange for at blive gravid. Men ingen læger ville gøre det, da hun var for ung – sagde hun. Jeg fik helt ondt i maven af at høre det. Både fordi hun ønsker at træffe et valg så definitivt og fordi hun frivilligt vil gennemføre et indgreb på sin krop, som muligvis vil få nogle konsekvenser, men måske især fordi hun er bange. Der skal være plads til, at man bestemmer over sin egen krop. Det er jeg stor foretaler for, om jeg så er enig i valget eller ej. For selvom jeg ELSKER at være mor, så ved jeg godt at det ikke er for alle. Det behøver det ikke at være. Det er heller ikke det, som sætter mine tanker igang. Jeg prøver, at tage mine antropologiske brille på og stille mig undrende og nysgerrig overfor hendes tanker. Men noget giver mig alligevel stik i maven. Det som især stikker i mig er, at hun er bange for at blive gravid. Jeg aner ikke hvorfor hun er bange, eller hvordan bange. Jeg ved ikke om det er fordi hun har oplevet noget eller hørt noget som har gjort hende bange. Eller om hun er bange for de forandringer der sker med kroppen, bange for at hun skal have en abort, bange for fødslen, bange for at blive mor, bange for at miste, bange for ikke at have kontrol over kroppen. Jeg ved ikke hvorfor hun er bange for at blive gravid. Jeg aner det ikke, for jeg kender ikke hendes historie eller grunde. Jeg kender hendes faktisk slet ikke. Så hvordan kan jeg synes noget om hendes tanker og valg?

Men hvis det er fordi, at hun er bange for graviditeten og fødslen, så håber jeg godt nok at hun får bearbejdet denne frygt og udskyder sin beslutning om sterilisation nogle år. Det er ingen skam at være bange for graviditet og fødsel, det er helt naturligt. Hvis det er en frygt der fylder meget, så tal om det. Bryd tabuet. Så er jeg sikker på, at frygten bliver mindre. Måske behøver frygten ikke at forsvinde, måske kan man lære at leve med den. Måske.

Kender i til at være bange for graviditet og/eller fødslen?

image

1 kommentar

 • Mette

  Jeg synes det er en svær diskussion, netop fordi, man ikke kender hendes grunde til den udtalelse du overhørte. Jeg har selv en bekendt, der blev steriliseret i en ung alder, fordi hendes egen mor led af skizofreni, og den traumatiske opvækst hun selv havde haft som følge af moderens sygdom, gjorde hende sikker på, at hvis hun skulle have børn, skulle de adopteres, da hun ikke ville risikere at give sygdommen videre. Men det tog flere år og mange samtaler, at få proceduren “godkendt”, da lægerne (med god grund) selvfølgelig er meget tilbageholdende med at sterilisere unge kvinder.

  Men jeg kan også godt sætte mig ind i, at det må være enormt svært at gå med en sådan frygt for at blive gravid, og ikke få “lov” til selv at bestemme, hvad man vil gøre med sin egen krop. Jeg tænker ihvertfald det er vigtigt at anerkende den frygt, hun oplever, og ikke blot antage at “hun vokser fra det” – ikke at jeg på nogen måde forstår det som, at du indtager den position! Jeg har selv et par veninder, der ikke ønsker børn, og jeg ved, at de bliver så frustrerede, når folk siger “vent du bare, det skal nok komme”, som om det at ønske børn er det eneste rigtige valg.

  Jeg har aldrig selv været i tvivl om, at jeg gerne ville have børn, og kan også mærke suget i maven over en så endelig beslutning, som sterilisationen er – for hvad hvis man alligevel fortryder? Men det er jo også lige præcis derfor, at der skal ret meget til for at få godkendt en sterilisation inden en vis alder…

  Men en meget spændende diskussion!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min mand er for sej