"Gode råd", myter og en smule overtro

Moderkage-smoothie

smoo

Dette emne deler sikkert vandene… Men jeg synes, at det er mega spændende, ligemeget om man er til det eller ej. Jeg er så nysgerrig og fascineret af de valg man tager, om det så er ud fra en religiøs eller åndelig overbevisning, en tradition, en ny trend, eller om man vælger at gøre det, som man bliver anbefalet. Lige meget hvilket valg man træffer, så synes jeg, at det er interessant at være nysgerrig omkring, hvorfor man tager netop dette valg. Uden at drømme, men blot være nysgerrig.

Som mange af jer ved, så har jeg en privat jordemoder, Anne Ruby, som i kan læse om HER og jeg skal føde hjemme, som i kan læse om HER.

Anne er den sejeste og dygtigste jordemoder jeg kan forestille mig og vi har mange snakke om, hvilke valg man har som fødende. Valg som jeg ikke anede at jeg havde. Det er så skørt, når vi sidder og snakker om de muligheder der er, for alle fødende i DK, men som er ting jeg på ingen måde vidste under min første graviditet. Det er vildt spændende og det har givet mig blod på tanden for at undersøge mere. Nogle af de ting vi har snakket om, er om jeg vil have syntocinon efter fødslen, om jeg vil give baby K vitamin og om det skal være oralt eller ved indsprøjtning, hvornår navlesnoren skal klippes, om at spise moderkagen eller lavet noget andet rituelt med den, såsom et moderkagetryk på pap – for at symbolisere babys første hjem og livets træ eller grave moderkagen ned et sted og plante et træ, om det skal være lotus fødsel og hvilke fordele og ulemper der er ved det osv. Der er rigtig mange ting vi har været inde på og nogle af tingene synes jeg er vildt spændende og er noget jeg går og overvejer om vi skal og andre ting synes jeg også er spændende, men nok ikke lige noget for mig… Jeg er fan af, at Anne deler sin viden og sine erfaringer, men er meget neutral omkring de ting jeg/vi vælger.

Jeg har, af egen interesse, læst lidt om at indtage noget af sin moderkage efter fødslen. Noget jeg har det lidt blandet med. Jeg har hørt fra flere, at det har været vildt effektivt for dem, at lave en smoothie, gerne med grapefrugtjuice i, da det virker sammentrækkende (på livmoderen) og derefter blende et hjørne af moderkagen i. Meget fintblendet!!! Det skulle smage himmelsk. Brug friske og ikke for kolde bær, så de er fyldt med masser af prana og gode vitaminer. Eller få bagt og pulvertiseret den og lavet til et kosttilskud man kan spise dagligt eller blande i sin mogensmoothie. Det har bl.a. hjulpet på, at deres blødning er stoppet meget hurtigt, deres mælk er løbet hurtigt til, deres livmoder har trukket sig hurtigt sammen og bare generel velvære. Der er delte meninger om, hvor hvor mange affaldsstoffer vs. næringsstoffer der er i moderkagen. Selvom jeg primært har hørt rigtig gode erfaringer med at indtage moderkage lige efter fødslen. Selvom der ikke er nogen dokumenteret sundhedsmæssig effekt (endnu), så betyder det ikke, at det er usundt – synes jeg. Der er meget som vi ikke kan se og måle, som stadig er der… Men det er en helt anden snak 🙂 🙂
Jeg er ikke i tvivl om, at moderkagen er proppet med mange hormoner lige efter fødslen og særligt oxytocin, som nok er det vigtigste hormon i denne sammenhæng, men jeg synes stadig at det er lidt grænseoverskridende, for mig, hvis jeg skal spise/drikke min egen moderkage. Jeg kan sagtens se det smukke og det smarte i det og jeg kan også sagtens se og forstå at man vi bruge naturlig oxytocin til at hele kroppen i stedet for at give en indsprøjtning med kunstigt syntocinon. Hvorfor er det, at man bare smider alle de mega seje moderkager ud, i stedet for at bruge dem til at lave noget sejt og naturligt medicin? Det er ikke lige noget, jeg har forstand på, men det ville være så smart!

Så ja, det med at lave en lille moderkage-smoothie lige efter fødslen er stadig under overvejelse, selvom jeg ikke helt tror, at jeg er til det. Jeg kan ikke lade vær med at tænke kød og kannibalisme – og nu er jeg jo ikke rigtig en kød spiser…. Så jeg har det generelt ret svært ved rødt kød, synes faktisk at det er ret klamt, om det så er kød fra dyr eller mennesker. Men selvom jeg nok ikke vil indtage noget af min moderkage, så synes jeg stadig at tanken om at udnytte kroppens naturlige og mega seje hormoner giver god mening! Jeg er ikke i tvivl om, at det vil blive mere og mere udbredt helt generelt. Selvom der måske ikke er lige så mange penge at hente for medicinindustrien [LÆS:!!!!!!].

Hvis der er nogle af jer, som har gode erfaringer med det, så del dem endelig <3 Jeg er meget fascineret og nysgerrig.

 

Det her er moderkage kapsler, som man kan sluge som kosttilskud i ugerne efter fødslen.

Her er et fint moderkagetryk – det er da smuk kunst

Har i gjort noget med jeres moderkage?

Du kan følge Yogamor på Facebook, Instagram og Bloglovin

1 kommentar

  • […] Jeg sad med hende i vandet i ca. 40 min, hvor hun fik lov at ligge ved mit bryst og jeg fødte moderkagen. Derefter blev jeg puttet i dyner på sofaen med Elva på min mave. Det var så dejligt og roligt. Navlesnoren blev klippet efter et par timer og min jordemoder og doula lavede et fint moderkagetryk “livets træ”🌳 Jeg lavede ikke en moderkage smoothie, som jeg ellers havde overvejet. Det kan i læse om HER. […]

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Gode råd", myter og en smule overtro