Jeg glæder mig til imorgen.

Min ammehistorie

I perioder har jeg kæmpet noget for at holde min mælkeproduktion oppe, både under dette ammeforløb med Elva, men især sidste gang jeg ammede Aya. Læs om mit første ammeforløb HER. Det er bare pisse svært at amme! Og lige som man tror at det kører, så kan der komme nye udfordringer. Jeg har kæmpet begge gange og heldigvis er det også lykkedes begge gange. Det kan jo godt være meget individuelt hvornår et ammeforløb er en succes, det kommer an på forventningerne. For nogle er det at amme de første 3 måneder, for nogle er det at amme og supplere med erstatning, for nogle er det at fuldamme i 6 måneder og derefter fortsætte til baby er et år og for andre er det at forsætte amningen til 2 år eller mere. Det er helt forskelligt og jeg vil derfor tage udgangspunkt i min ammehistorie, med mine personlige ammekampe og ammeforventninger. Jeg ville SÅ gerne amme begge gange og måske især her anden gang, fordi det var så svært første gang. Første gang ammede jeg en lille smule mens jeg supplerede med erstatning fra start. Det fungerede fint nok, men jeg ville helst give Aya modermælk og holde min mælkeproduktion oppe, så jeg pumpede og pumpe, som hun få fik på flaske. Det var ret frustrerende. Her anden gang har jeg kunne fuldamme Elva i ca. 5 måneder og så begyndte hun at få lidt andet ved siden af. En kæmpe succes for mig. Det har ikke været helt smertefrit (hverken psykisk eller fysisk) men jeg har kæmpet og jeg er mega stolt. Det skal lige siges, at jeg på ingen måde tror, at amning er det bedste for alle, men det har betydet meget for mig. Det jeg har kæmpet mest med, det har været ikke at stresse for meget over amningen og tro på at jeg godt kunne amme. Nemmere sagt end gjort. Og jeg har kæmpet med mine forventninger til mig selv, som vist lidt er en rød tråd i mit morliv… Elva har hele tiden været rigtig god og tålmodig i ammesituationer, men jeg har kæmpet med smerter i nakke, kæbe og skuldre, stress og tanker, svamp/trøske mange gange, og verdens langsommeste nedløbsrefleks – som i, at det kan tage 5 min. før første dråbe kommer. Men selvom min mælk skal have lidt tid, som Elva heldigvis har, så er der godt med mælk til hende og hun har aldrig virket sulten eller frustreret ved brystet. Hun er den mest zen-agtige baby jeg nogensinde har mødt. Jeg ser total meget op til hende! Virkelig.

Ind i mellem har jeg ikke følt, at jeg havde mælk nok. Det er nok meget normalt. Jeg har erfaringet at det er total forskelligt hvor meget mælk vi kvinder har i brysterne, nogle har overproduktion, nogle underproduktion, men de fleste har heldigvis tilpas produktion. Som udgangspunkt handler det om udbud og efterspørgelse, så baby skal sutte så meget det har lyst til og brug for, og derved sætte gang i den nødvendige mælkeproduktion. Jeg ved godt at det lyder nemmere sagt end gjort. Det synes jeg i hvert fald. Begge gange. For mit vedkommende så har der været rigtig mange faktorer som har spillet ind i forhold til min mælkeproduktion. Der er en masse ting som har gjort, at jeg har følt, at jeg ikke har haft mælk nok bl.a. søvnunderskud, stress, for lidt mad, for få kulhydrater, for lidt fedt, at Elva har haft appetitspring, at hun har ammet et sted med mange forstyrrelser, min virkelig langsomsomme nedløbsrefleks, når jeg har haft gang i for mange ting, eller når hun har haft brug for ekstra nærvær og derfor ammet meget. Derudover så har jeg rigtig gerne ville tabe de 20+ kg jeg tog på under min graviditet og jeg har derfor i perioder skåret en ned på kulhydrater og nok også fedt, men så snart jeg gør det, så har jeg flade babser og Elva hænger i dem hveranden time. Den er stensikker HVER gang.

Det der med at kiloene rasler af når man ammer, det er en skrøne eller det er måske sandt nok for nogen, men de fleste af mine veninder har haft det som mig, at de først har kunne tabe sig efter ammestop. Under amning er kroppen stadig pumpet med en masse hormoner, som kan gøre det svære at tabe sig og kroppen vil i nogle tilfælde holde på depoterne, så der er noget at stå imod med – både for mor og baby. Kroppen er for sej og den har sine gode grunde til at gøre som den gør. Så det handler om passe godt på den og støtte den til at gøre sit seje arbejde. I mit tilfælde så har jeg været nødt til at få kalorier nok, hvis jeg gerne ville amme. Og amningen har været vigtigere for mig end vægttab – i hvert fald lige nu. Så hvis du har det som mig og har kæmpet lidt med mælkeproduktionen i perioder, så skal du måske spiser mere… Ikke nødvendigvis mere chokolade og kage, men flere sunde kalorier. Nødder, kerner, frø, avokado, olier mm.

Jeg har fundet ud af at der er nogle særlige ting som har sagt gang i min mælkeproduktion og jeg har prøvet lidt af hvert… De ting vil jeg dele imorgen 🙂

Amning er pisse hårdt, men også pisse fedt og nemt, når det kører… Jeg elsker, den nærhed jeg har med Elva og at jeg ikke behøver pakke en ekstra taske med termoflaske, afmålt pulver, sutteflaske mm., når jeg skal ud ad døren. Jeg vil lige give et skulderklap til alle mødre som har kæmpet med amningen, også jer som har valgt flaske. I er pisse seje altså! Virkelig!

Masser af Mama Love herfra

 

Læs også Er amning yoga, Efterveer, amning og pranayama, Modermælksmobning,

Processed with VSCO with a2 preset

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg glæder mig til imorgen.