Monster lækker brownie

Må jeg gerne presse?

image

Tore og min doula har taget de fineste billeder fra fødslen. Jeg kan slet ikke huske at de blev taget, men er så stemningsfulde og fortæller så meget. Jeg simpelthen så glad for alle billederne og de vil være et evigt minde om en smuk fødsel 🙏🏼❤️ Dette billede er taget kort tid før min jordemoder og dula kom.

Apropos fødsel, så jeg blev simpelhen så begejstret, da jeg den anden dag faldt over denne artikel om fødsler og om hvordan jordemoderen skal forholde sig til fødslens forløb.

Her er et lille uddrag fra artiklen, men jeg synes bestemt at du skal læse den hele!

“?Gisp, gisp mere, du må ikke presse endnu! Ok, kom nu med et par forsigtige pres?.STOP, nu skal du gispe igen ? og pres så, pres alt, hvad du kan, en dyb indånding, hovedet ned på brystet, pres ? STOP..? og så videre. Kan du genkende det?

På et tidspunkt under overgangen mellem første og anden fase under en fødsel får størstedelen af fødende trang til at presse nedad. Kvindens kropslige signaler fortolkes af jordemoderen på baggrund af hendes professionelle erfaring, og jordemoderen guider derpå kvindens måde at presse.

Der eksisterer et væld af faglige anbefalinger og teknikker, der skal hjælpe jordemoderen, hjælpe den fødende, med at styre pressetrangen, og kvinder undervises under fødselsforberedelsen i særlige vejrtrækningsteknikker såsom at gispe, der skal hjælpe dem med at modarbejde pressetrangen under fødslen, hvis de får besked af jordemoderen på at holde igen og lade være med at presse.”

Men den britiske jordemoder Rachel Reed undersøgt de faglige begrundelser for at styre de fødendes instinktive pres og en række undersøgelser viser, at det ikke er en fordel at bede den fødede om at presse, hvis hun ikke gør det af sig selv ? det skaber tværtimod potentielt problemer for både mor og barn…

(læs lige resten af artiklen)

Da jeg gik til fødslesforberedelse hos YOJO, var der meget fokus på at give kroppen mulighed for at arbejde intuitivt og lade kroppen fortælle, hvad den har lyst til og brug for, i stedet for at kontrollere og styre den. Hvilket giver helt vildt god mening, synes jeg. Efter at have hørt sætninger som; “lyt til din krop og lad kroppen arbejde intuitivt og instinktivt” en masse gange af både Maria og Anne fra YOJO, og prøvet det på min egen krop både under min graviditet og min fødsel, så er det bestemt også blevet min overbevisning. Det giver simpelthen så god mening for mig, at lade kroppen arbejde og give slip på kontrollen. Min jordemoder Anne var så god til at støtte mig under min fødsel, uden at prøve at styre forløbet. Hun sagde også, at jeg skulle presse med, når pressetrangen kom og jeg skulle bruge det åndedræt som føltes naturligt for mig. Ikke modarbejde kroppen, men arbejde med kroppen og tillade det som måtte komme. Det var så befriende at have denne tilgang til forløbet, at jeg ikke skulle forholde mig til en masse teknikker, som jeg krampagtigt skulle holde fast i, selvom kroppen ville noget andet. Det er noget som jeg har øvet mig meget på til fødselsforberedelse, for det er ikke nemt – for mig. Men det handler om tillid. Tillid til kroppen.

Derfor synes jeg, at denne artikel er så genial, for måske kan den hjælpe andre fødende med at slippe kontrollen, genvinde noget empowerment og som udgangspunkt lade kroppen styre forløbet. Jordemoderens fineste opgave er således at støtte den fødende og hjælpe den fødende med at lytte til kroppen. EMPOWERMENT er simpelthen nøglen endnu engang. Jeg kan blive ved med at skrive om empowerment og gør det nok også. Men hold nu sjæft hvor er det vigtigt med empowerment. Lyt til din intuition, hav tillid, stol på at du ved hvad der er rigtigt for dig, giv slip på kontrollen, mærk efter, accepter og rum den styrke og kraft du har. Det er empowerment!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Monster lækker brownie