EMPOWERMENT

“Kvinde, kend din krop”

Er titlen på den kulte håndbog om kvindekroppen, som udkom i 70’erne. En bog jeg faktisk godt kunne tænke mig at læse igen. Tror ikke, at jeg har haft den i hånden siden folkeskoletiden og har hørt at især den nye udgave fra 2013 er virkelig god. Har i læst den?

Her er den første udgave fra 1975:

kvinde1

Jeg synes, at det er mega spændende hvordan kroppen fungerer og især under graviditet. Jeg har talt lidt med min jordemoder om, at jeg muligvis gerne selv vil tage imod lillesøster og måske også løbende mærke hvor åben jeg er. Måske lyder det lidt langhåret for nogen, hvilket jeg sagtens kan sætte mig ind i. Under min sidste fødsel skulle jeg godt nok ikke nyde noget af at mærke, selv ta imod eller bare tænke på hvordan det så ud eller føltes Down There… Men jeg husker tydeligt hvordan det føltes hver gang jordemoderen skulle mærke hvor meget jeg havde åbnet mig!!!! Det gjorde motherf**** ondt og det vil jeg egentlig gerne undgå for meget næste gang. Så hvis jeg på en eller anden måde selv kan mærke at jeg åbner mig, ikke præcis hvor meget, men at der sker noget, så kan det måske motivere mig. Det kan også sagtens være, at jeg slet ikke har lyst, når det hele går løs…

Hvis man er interesseret i at følge mere med i fødselen selv, så kan det være en god ide få kendskab til området Down Under og måske mærke dagligt i ugerne op til fødslen. Hvis du sætter dig på hug og har lidt lange arme, så kan du måske mærke hvordan livmoderhalsen føles og måske mærke hvordan den ændre sig jo tættere du kommer på fødslen (dagene op til fødslen). 

Når man ikke er gravid, under graviditet og frem til fødselen begynder, har livmoderhalsen omtrent samme faste konsistens som menneskets næsetip. Pga. hormoner under fødslen og barnets tryk nedad, så åbner livmoderhalsen sig indefra og ud til livmodermunden. Konsistensen bliver dermed blødere. Plukkeveer eller rigtige veer afkorter livmoderhalsen og åbner livmodermunden. Når livmoderhalsen åbner sig, så kan du (måske) mærke en bladtynd hinde, som slutter omkring barnets hoved.

Personligt vil jeg gerne kende min krop bedre og blive bedre til at mærke efter. Men det er også meget vigtigt for mig, at det ikke bliver en måde at kontrollere kroppen hele tiden. For det vigtigste er jo egentligt bare, at have tillid til at kroppen gør hvad den skal gøre og lade den gør det, uden at kontrollere for meget. Så bliv ikke frustreret hvis du ikke lige kan mærke noget, for det kan kræve en del akrobatik og lange arme for overhovedet at nå ned forbi maven.

Men som sagt, så vil jeg nok gerne tage imod baby selv og prøver lidt at forestille mig, hvordan det må være at være den FØRSTE til at røre og holde baby. At tage hende op til mig lige med det samme. Kysse hende og dufte hende og bare holde hende helt tæt. For vi har jo været sammen uafbrudt de sidste 9 måneder, så må indrømme at, tanken om at hun ikke er helt tæt på mig non stop er lidt mærkelig. Jeg glæder mig da til at få “min krop igen”, men lyder at hun er med mig i alt jeg gør <3 Men det er også lidt grænseoverskridende at tage imod selv, for jeg ved at babyer er mega fedtede og glatte, så hvad hvis hun smutter fra mig… Det gør hun jo nok ikke, men tanken er der og derfor er jeg glad for at skulle føde i vand 🙂 Så hvis hunlige smutter ud af hænderne, så tager hun bare lige en lille svømmetur inden hun kommer op til mig 🙂

Jeg har tidligere skrevet et indlæg om forskellige gode fødestillinger. Den kan i se her: “Fødestillinger”

Jeg viser jer lige en rigtig god fødestilling 👍

Denne stilling er genial til selv at tage imod baby. Her har bækkenet en god åbning. Du har mulighed for at bevæge dig i stillingen. Halebenet kan bevæge sig frit. Der er ikke tryk på de store vener, som kan forringe blodgennemstrømningen. Du kan bruge denne stilling i vand og på land 😝 Du bruger tyngdekraften OG man kan sagtens nå baby selv, uden mega lange arme :-)der er god mulighed for at tage imod baby selv ??????

Sådan kunne det se ud i aktion 😝 😝 😝

Du kan følge Yogamor på Facebook, Instagram og Bloglovin

4 kommentarer

 • Jeg har faktisk en hel lille samling “Kvinde kend din krop”. Både den første fra 70’erne, en fra 80’erne og den allernyeste, som jeg fik i julegave. Det er ret sjovt, hvordan sproget og fokus ændrer sig med tiden. Jeg er kæmpe fan af de mange billeder af kvindekroppe i den nyeste udgave, der viser, hvor mangfoldig kvindekroppen er. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • yogamor

   Ej hvor fedt med en samling! Jeg er helt misundelig. Tror at jeg må at fat i mindst den første og den seneste! Det må på min ønskeseddel 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Ha ha, Jos, fed lille film! 😀 Dejlige tanker om at tage imod hende selv og lige øve stillinger, der gør det nemmere 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • yogamor

   🙂 Tak. Ja vi øver og Aya synes, at det er ret sjovt. Selvom hun gerne vil have at jeg føder alle hendes 4!!! dukker…

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

EMPOWERMENT