Kulturnat og Goa

Kombucha kærligheden fortsætter

I LA fik jeg den skønneste afhængighed. Nemlig Kombucha the. Da alkoholforbruget var tæt forbundet med hygge og hyggen blev dyrket i højere grad end nogenside før, så var jeg og min lidt for sprittede krop glad for min nye Kombucha kærlighed. Det er en fuldstændig genial drik og smager så rokker godt. Man kunne selvfølgelig finde disse skønne flasker på alle hylder rundt i LA’s supermarkeder, cafeer osv. Jeg savner virkelig denne afhængighed – især den med ingefær smag! Jeg har ledt og ledt her i Cph og har været heldig at finde Kombucha i Helsemin – desværre kun fra et mærke og et meget begrænset udvalg af smag. De sidste tre gange jeg har været forbi Helsemin, så har jeg tømt deres flaskelager, som desværre ikke var så imponerende. Men jeg tænker at den øgede efterspørgelse må sætte gang i noget import eller produktion. Ja, jeg havde faktisk en lille plan (jeg har mange skøre planer) om at importere de skønne flasker fra LA til DK. Men jeg aner intet om import og gider det faktisk ikke rigtig, jeg vil bare gerne sprede ordet og drikke en masse flasker selv 🙂

Jeg fandt jo så ud af, at man selv kan lave kombucha the ganske simpelt… Tada… Så var min buisness jo i hus! Jeg havde allerede designet etiketter, åbnet kombucha the-bar på Vesterbro og været i go’ aften Danmark med min nye vidunder drik… Altså oppe i mit hoved… Typisk mig. Jeg gik igang i køkkenet og det smagte selvfølgelig ganske forfærdeligt og da jeg hverken er særlig husmoderlig/sylteagtig eller tålmodig, blev denne ide også lagt i skuffen. Drømmen er der stadig og den står i kø lige efter alle de andre drømme 🙂 🙂

Den første kendte omtale af kombucha the, stammer fra år 221 før Kr. fødsel, hvor den koreanske læge Kombu indførte den til til Tsing-dynastiet i Kina. Den blev dengang omtalt som “Midlet til udødelighed” eller “Den Guddommelige Chi” (Energi). Ikke dårligt, når det smager så møj godt… Herefter blev den udbredt i store dele af Asien og senere Rusland, hvor tusindvis af mennesker bruger den dagligt. I de senere år er den blevet udbredt og populær i blandt andet U.S.A., Tyskland og så småt i DK (jeg vil gøre mit for at sprede rygtet).

Jeg vil endnu engang kaste mig ud i projekt hjemmedyrket kombucha the. Denne gang er jeg meget optimistisk og jeg er sikker på at, det nok skal blive bedre end sidste gang. Og mine ambitioner om at starte ny kombucha-business op er sat lidt på stand by og fokus er nu “bare” på at få det til at være drikkeligt 🙂

Hvis i har fif eller noget, så del dem endelig 🙂

Hvis i også vil prøve jer frem, så er der en opskrift her:

Hvordan laver man Kombucha The

Man koger 2 liter vand i 10-15 minutter (bl.a.. på grund af klor). Dernæst hældes vandet over ca. 2 spiseskefulde grøn eller sort the (helst uden smagstilsætninger, vi bruger økologisk/biodynamisk the) og trækker 10-15 minutter.

Theen sies, hvorefter 4 små kopper sukker (140-200 gram) opløses grundigt i theen. Eventuelt rører man rundt med en træske.

Theen afkøles nu til 20-25 grader celsius, hvorefter 2 dl. færdiglavet Kombucha The (starterkultur) blandes i.

En grundig rengjort (glas eller emaljeret) skål på ca. 3 l. med stor overflade bruges til at opbevare theen i.

Svampen skylles (i koldt ell. lunkent vand) inden den puttes i skålen.

Skålen overdækkes med et rent viskestykke der strammes omkring med en elastik eller lignende.

Herefter stilles skålen ved omkring 20-25 grader celsius. Lys er ikke nødvendigt, men direkte sol tåles dårligt.

Efter 7-12 dage har svampen dannet en ny svamp ovenover eller nedenunder den gamle, og theen er færdig. Man kan nu starte forfra med at lave 1-2 kulturer. Står den for længe, smager den af eddike, for kort tid er den for sød. Den er tilpas når den smager af æblecider. Hvor længe den skal stå afhænger af temperatur m.m.

Husk altid at gemme mindst 2 dl. pr. ny kultur til at starte med næste gang.

Den færdige the opbevares i lukkede glas i køleskab, hvor det kan holde i måneder.

Smagen bliver bedre efter nogle dage.

Tages theen fra tidligt kan det smage lidt sødt, senere bliver det surt, hvilket dog ikke forringer virkningen, måske tværtimod.

Man drikker 3 små glas á ca. 4 centiliter (i alt ca. 1,2dl.) om dagen. Hvis man føler for det, kan dosen langsomt øges.

Denne portion passer ca. til 1 person i 12 dage.

Vigtigt!!!

Man bør være renlig med hænderne, ingredienserne og omgivelserne når man laver kombucha.

Kombucha the må under ingen omstændigheder komme i kontakt med metal (undtagen rustfrit stål), hvorfor man må tage ringe og lignende af inden man går i gang.

Hvis man absolut vil bruge en plastikskål eller plastflaske, skal man være sikker på at det er en type der godkendt til levnedsmidler med syreindhold.

Hvidt sukker skulle virke bedst. Vi bruger rørsukker, men honning frarådes som regel.

Sort eller grøn the kan ikke undværes, men andre urtetheer kan iblandes, dog ikke frugt-theer eller urter som indeholder store mængder æteriske olier, som f. eks. salvie og mynte.

Da enkelte mennesker kan være overfølsomme (ligesom med kamillethe), bør man starte med et glas om dagen indtil man er sikker på at man ikke oplever uhensigtsmæssige reaktioner.

Når jeg kører igennem mine iphone billeder, kan jeg tydelig se min afhængighed og kærlighed er for real… Jeg har godt nok mange billeder af Kombucha the <3 Det sidste billede, er den eneste flaske jeg har fundet i DK. Kender i andre?

the

Du kan følge Yogamor på Facebook, Instagram og Bloglovin

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kulturnat og Goa