Jeg er gået over termin...

Kender du ayurveda?

Jeg har længe været dybt fascineret af den indiske forståelse af ayurveda. Da vi boede i LA havde jeg pludselige en masse tid til at dykke ned i tekster om ayurveda og tog et online kursus fra en universitet i Indien. Det var ret basic og også ret forsimplet, da hele traditionen og teorierne omkring ayurveda, er et kæmpe kæmpe område. Ayurveda er et 5000 år gammelt holistisk sundhedssystem fra Indien. Diagnose, forebyggelse og behandling af sygdom er i ayurvedisk lægekunst altid baseret på individuelle sind- og kropstyper. Man behandler ikke sygdommen, men hele mennesket. I ayurveda arbejder man mere ud fra hele mennesket og vores forskellige personlige karakteristika. I dette holistiske sundhedssystem arbejdes der med at balancere kroppens ubalancer. Ifølge Ayurveda er et godt helbred mere end fravær af sygdom. Et godt helbred indebærer også alle de elementer, som giver livskvalitet, blandt andet vital energi, livsglæde og kreativ udfoldelse.

De tre typer

I Ayurveda arbejdes der også med doshaer, som kan beskrives som forskellige personlighedsmønstre.  Der er tre doshaer, tre typer og gennem en dosha test, som ofte foregår hos en ayurvedisk læge, så kan vi få et bedre kendskab til, hvordan typerne motiveres, reagere, opfatter verden mm. Vi har alle tre doshaer, hvor den ene ofte er mere dominerende end de andre, men det er slet ikke sikkert. De tre doshatyper hedder; Vata, Pitta og Kapha. Jeg er mest en Vata type og nu hvor jeg ved det, så kan jeg se på hvad man kan gøre hvis min (vata) krop er i ubalance.

Hvis du ikke lige har mulighed for at gå til en ayurvedisk læge, så findes der mange forskellige dosha tests på nettet. Jeg har prøvet en del forskellige og med variation ener jeg ofte med ca. det samme resultat. Der er nogle tests som er mere grundige end andre og derfor må der også være forskel på hvor pålidelige svarene måtte være. Jeg har gennem mit online kursus taget en meget dybdegående og grundig test, som helt klart viser et meget mere præcist billede af mig som person. Jeg har også taget denne test, som ikke er helt så grundig, men også fin. Klik på: Netspirit.

For 5 år siden var jeg hos en ayurvedisk læge i Kerala i Sydindien, som testede mine doshaer og så efter ubalancer. Her behandlede han ud fra min puls, ansigtstræk, legemstemperatur, kropsbygning, fordøjelsesmønster, fødeindtag mm. Under behandlinger (det var vist noget jeg tilkøbte som selvforkælelse), fik jeg også en ayurvedisk oliemassage hvor jeg skulle ligge mig nøgen i opvarmet olie, og det var ret crazy og grænseoverskridende for mig. Det er svært at beskrive følelsen, for på den ene side var det vildt rart, men samtidig var det virkelig også en klam fornemmelse. Især fordi rummet på ingen måde have spa stemning, men lignede nærmere en gammel forladt bygning hvor de havde lavet en oliebad… Den kvindelige massør var tilgængæld dybt professionel, selvom jeg havde svært ved at slappe af, mens hun æltede min bare bryster… Jeg ved ikke om det fik balanceret mine doshaer, men det vælger jeg at tro 🙂 Det var i hvert fald en uforglemmelig oplevelse.

Det jeg har beskrevet her er virkelig forsimplet og beskriver meget meget lidt af hele den kæmpe store ayurvediske filosofi og lægekundsskab. Men hvis du vil læse mere om ayurveda, så er der en masse spændende bøger og jeg kan også anbefale jer, at kigge på ayurveda ekspert og læge Charlotte Bach. Hun holder også foredrag og workshops om ayurveda.

Det er jo SÅ meget spændende 🙂

ayur

Du kan følge Yogamor på Facebook, Instagram og Bloglovin

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg er gået over termin...