Inspiration til yogabøger

Jordemoder og yogalærer Janne

(Fotos af Sarah Christine Nørgaard)

“Yoga kan være med til at skabe et godt udgangspunkt for tilknytningen til babyen imens den er i livmoderen.”

Mød Janne, som er yogalærer og jordemoder på Herlev hospital.

“Jeg vil gerne opfordre de gravide til at tage ansvar og handle efter, hvad der rigtig for dem at gøre og sige. Således, at de, i en forestående fødsels ? og forældresituation, har mulighed for at ?lede i sig selv? efter det rigtige svar ? og ikke altid det som jordemoderen eller lægen mener er det rigtige. Så at sige, gøre dem opmærksomme på deres rettigheder og autonomi i forhold til de beslutninger der skal tages, fra nu af og resten af deres og deres barns liv.”

Jeg har været så heldig, at stille denne meget kompetente og seje kvinde nogle spørgsmål, om at være yogalærer og jordemoder. Hun har nedenfor bl.a. beskrevet hvordan og hvorfor gravide kan bruge yoga.

Så især til alle de gravide, sug til jer <3

Hvordan bruger du yogaen i dit erhverv som jordemoder?

JYoga har sit eget sprog, som også har en gren af mindfulness-sproget i sig ? i hvert fald hvis man vælger den ?mindfulle? tilgang, som jeg gør. Jeg har god erfaring med dette og oplever, at de sindsstemninger, som yoga-sproget kan bidrage med, fungerer godt under en fødsel. Det kan enten handle om at skabe ro hos en fødende, der er ramt af panik, eller andet form for stress, eller om at frustrationer skal vendes til power, eller om hengivenhed til kroppen og situationen, eller noget helt andet.

Og vejrtrækning! Yogaen har gjort mig endnu mere opmærksom på, og reflekterende over, hvilken guidning af forskellige former for vejrtrækning der ?passer? til hvad. Dette benytter jeg mig bestemt også af!

Hvad synes du, at yogaen kan for den gravide?

For det første kan den skabe et rum med ?tid til dig selv, og din baby? i en, måske, stresset hverdag hvor logistik og praktik ofte fylder. Det er det yoga kan – også til ikke-gravide. Om du så decideret går til yoga, eller om det er noget du drager ind i din hverdag: Meditationsøvelser, et par yogastillinger inden du går i seng, eller noget helt tredje. Yoga er meget, men mest af alt, er det prioritering og balancering af dig selv, din krop, dit sind og dit liv. Og DET kan yoga bidrage med, for den gravide.

For det andet kan yogaen være med til at skabe et godt udgangspunkt for tilknytningen til babyen imens den er i livmoderen. Vi er, gennem de senere år, blevet meget opmærksom på prænatal psykologi. Vi ved, at det moderen gør, imens babyen er i livmoderen er så essentielt for hvilket liv barnet, på den anden side af livmoderen, får: både på det psykiske og fysiske plan.

For det tredje mener jeg, at gravidyoga virker både fødsels ? og forældreforberedende.

Hvilke tanker skal man gøre sig som gravid ifh. at bruge gravidyoga som fødselsforberedelse?

Gravidyoga er fantastisk som både fysisk og mental fødselsforberedelse. Hvis man altså har en gravidyogalærer som er uddannet specifikt inden for området og ved hvilke teknikker, stillinger og vejtrækningsøvelser der skal sættes fokus på, for at yogaen er fysisk fødselsforberedende. Vi er så smart indbyggede, at vores kroppe husker. Så har man gennemgået en masse gode vestillinger og vejrtrækninger på yogaklassen, vil kroppen formentlig helt intuitivt indtage disse under fødslen.

På det mentale plan kan den gravide bruge yogaen fødselsforberedende ved de temaer og intentioner, som der arbejdes med på klasserne. F.eks. arbejder jeg meget med empowerment på mine gravidyogaklasser. Jeg vil gerne opfordre de gravide til at tage ansvar og handle efter, hvad der rigtig for dem at gøre og sige. Således, at de, i en forestående fødsels ? og forældresituation, har mulighed for at ?lede i sig selv? efter det rigtige svar ? og ikke altid det som jordemoderen eller lægen mener er det rigtige. Så at sige, gøre dem opmærksomme på deres rettigheder og autonomi i forhold til de beslutninger der skal tages, fra nu af og resten af deres og deres barns liv. Det er dem der skal se sig selv i spejlet efter et fødselsforløb. Ydermere ved vi, at det der gør, at flere og flere kvinder er traumatiserede efter deres fødsel er, at de føler, de ikke fik medbestemmelse i de beslutninger der blev taget, synes de manglede information, og at deres ønsker ikke blev hørt. Så egentlig handler det om, at jeg rigtig gerne vil ruste dem til ?det informerede valg?.

Dog mener jeg, at gravidyoga ikke kan stå i stedet for fødselsforberedelse. Altså fødselsforberedelse i forstanden: Læren om graviditeten, fødslens faser og forberedelse barselsperioden, amningen og det nyfødte barn. Der er også lavet studier, der viser, at kvinder der har gået til fødselsforberedelse havde mindre behov for smertelindring under fødslen, samt håndterede startfasen af fødslen bedre i hjemmet. Jeg oplever bestemt den samme tendens; de fødende der kommer ind og skal føde, som har gået til fødselsforberedelse er klart mere med på, hvad der skal foregå, og har en grundlæggende forståelse for fødslens fysiologi og psykologi, som gravidyogaen ikke dækker på samme informerende niveau.

Så jeg mener selvfølgelig, at en kombination af gravidyoga og en fødselsforberedelsesform, der passer til den gravide er vejen frem. Man kan aldrig forberede sig FOR meget til sin fødsel! Du ville jo heller aldrig løbe et Marathon uden at træne op?! ? i så fald ville du formentlig ikke gennemføre, eller du ville højst sandsynligt komme ud på den anden side med skader?

Bruger du din jordemoderfaglighed når du underviser i gravidyoga?

Jeg har en viden og erfaring om graviditet, fødsel og barsel fra mit job som jordemoder, som jeg drager med ind i min undervisning. Og jeg bruger også denne viden og erfaring ved spørgsmål fra eleverne.

Har du andet på hjertet, som du gerne vil dele? 

– hmmm. ?nok, bare at jeg er vild med at undervise gravide. Vild med at se og høre den udvikling og refleksion jeg kan være med til at skabe hos dem. For mig er formålet med fødselsforberedelse selvfølgelig læring, men mest af alt; refleksion. Jeg håber de gravide går hjem og taler med deres partner eller andre omkring dem om, hvad der dukker op af tanker, ønsker eller spørgsmål, efter en gravidyogaklasse. Og så synes jeg det er et privilegium at bidrage til en større forståelse af den forestående livsændring og den gave de er i gang med at give til verden.

janne4

Jeg håber at denne seje kvinde har inspireret jer. Hun har i hvert fald inspireret mig rigtig meget <3

Mamasté

Du kan følge Yogamor på Facebook, Instagram og Bloglovin

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Inspiration til yogabøger