En virkelig inspirerende yogafestival

I en hverken eller/ både og tilstand

 

fami

Som jeg skrev den anden dag, så blev jeg så inspireret af at være på yogafestivalen og jeg har simpelhen haft så meget jeg gerne ville lige siden. Nu kommer lidt af mine tanker.

I min studietid (kandidaten i pædagogisk antropologi) var jeg meget optaget af temaet livsovergange. Et tema jeg stadig er meget optaget af. For vi møder hele tiden store og små livsovergange i hverdagen og de har alle sammen betydning for, hvorfor vi tænker og reagerer som vi gør. Nogle overgange er større og mere betydningsfulde end andre og det må være op til den enkelte, hvornår en overgang opleves som stor og betydningsfuld. Der er alle de klassiske overgange, som de fleste mennesker møder, som at blive 18 år og flytte hjemmefra, at blive gift, at blive forældre, at blive pensioneret osv. Det kan også være en overgang at blive fyret og gå ledig eller blive skilt eller andet. Der er mange overgange. I mit speciale var netop dette tema den analytiske ramme for hele min undersøgelse om kriminelle stofmisbrugere, som ved hjælp af yoga og meditation ændrede livsstil. Det var helt vildt spændende og gav mig et grundigt indblik i hvad der kan være på spil i livets store overgange. Mange af de ting som var på spil i min undersøgelse, er ting jeg sagtens selv kan genkende, når jeg har stået i en livsovergang. Som da jeg blev mor for første men også anden gang. Jeg kan genkende mange af udfordringerne ved at være midt i en livsovergang lige nu. Fordi jeg på mange måder befinder mig i en liminal fase. Nu ved jeg ikke om i kender begrebet liminal fase, men det er altså ikke noget frækt, selvom det godt kunne lyde sådanne 😉 En liminal fase er en slags model til at forstå livets overgange og betydningen heraf. Det er en måde at beskrive menneskets livsstadier. Den kloge Van Gennep har udviklet denne model eller forståelse og han sammenligner et livsforløb med et menneskes gang gennem et hus med mange rum, hvor hvert rum repræsenterer et bestemt stadie i menneskelivet. Han mener, at for at nå et nyt stadie (eller en ny social status), er det nødvendigt at forlade det forrige og træde over en tærskel ind i et nyt rum… Så nu hvor jeg er blevet mor til to, så er jeg trådt ind i et nyt rum og det er derfor nødvendigt at jeg forlader det forrige rum helt. Så de ting jeg gjorde og kunne før jeg blev mor til to gør sig ikke nødvendigvis gældende i det nye rum. Jeg skal derfor pakke mine tidligere “plejer” og forventninger væk i det gamle rum. Giver det mening?

En anden måde at forstå modellen på, kan være at se det som en overordnet struktur der beskriver tre faser; Præliminal/-adskillelsesfase, Liminalfase/-overgangsfase, Postliminal/reintegrationsfase. Så alle livsovergange kan på en måde deles op i tre stadier eller faser. Et eksempel kan være; at du gerne vil være gravid, så i den periode hvor du ønsker det og i måske prøver, da er du i præliminalfasen, når du så står med en positivtest i hånden så træder du ind i den liminalefase, du er nu gravid og allerede nu er du på en måde mor og alligevel ikke. Du er på mange måder hverken eller/både og, hvor du på en måde har ’forladt’ dit gamle liv (det lyder nok mere drastisk end det egentlig er). Når du så føder træder du ind i postlimimalfasen – samtidig med at du træder ind i præliminalfasen for den nye overgang. Livet er altid fyldt med overgange, store og små og nogle lapper overhinanden og nogle vil vi altid være i. Det er heller ikke muligt at dele de forskellige faser så skarpt op, men det er en måde at se og forstå en situation eller oplevelse på. Det handler også meget om identitet og hvordan ens identitet udvikler sig. Den mest interessante fase, synes jeg, er den midterste fase – den liminale fase. Hvor man er hverken eller/både og, på en måde i limbo land. Jeg kender denne limialfase så godt og jeg tror måske at jeg befinder mig i denne fase lige nu…

På hvilken måde og hvorfor, det vil jeg komme ind på i et andet indlæg. For det her indlæg tog lidt en drejning og jeg har da slet ikke fået skrevet om det jeg gerne ville endnu 🙂 Men indtil jeg skriver næste indlæg, så prøv at se på dit liv lidt udefra. Se om du befinder dig i en livsovergang lige nu eller om du har gjort det tidligere. Kan du genkende de tre faser? Kan du huske midterfasen? Hvordan havde du det i en fase? Og hvordan kom du videre til næste fase?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En virkelig inspirerende yogafestival