Yogamors Julevideoer

Etiske leveregler for en yogi

yogayama

Jeg synes at yogafilosofi er såååå spændende, for yoga er jo meget mere end lidt stræk og bøj på måtten (ikke for at negligere det, elsker yoga på måtten), men lidt forståelse for filosofien krydre det med lidt dybde og mening. Uden filosofien kan yoga på måtten virke lidt tom og uden yoga på måtten, giver filosofien ikke rigtig mening… Synes jeg…

Nå, hvis du er nysgerrig på lidt yogafilosofi, så vil jeg lige kort gennemgå nogle yogiske leveregler. De 5 etiske leveregler bliver også kaldt “Yama”. De beskriver adfærd, som skal ophøre. Vaner og mønstre du bør skille dig af med, fordi de ikke tjener dig. Hvordan vi tænker, taler og handler i forhold til andre men i særligt i forhold til os selv. Du kan ikke kontrollere andres handlinger. Du kan kun kontrollere din egen reaktion. Negative tanker dræner. Positive tanker giver energi. De kan udøves af hvem som helst, når som helst. Dette er den traditionelle tankegang omkring de 5 yamas og jeg vil lige sige, at dette system, er et af de ældste systematiske beskrivelser af yoga, som menes at være skrevet af filosoffen Patanjali (muligvis år 300-400 e.Kr.). Så de er pænt gamle…

I min undervisning bruger jeg ofte de forskellige yamaer som tema og refleksion, da jeg synes at yoga er så meget mere en nogle stræk på en måtte. Det er kombinationen af at udøve fysisk yoga, for at styrke, åbne, rense, afslappe og strække kroppen mm. og at dyrke yogaens tanker og filosofi i min hverdag. Det er på ingen måde noget jeg tænker over hele tide, måske nærmere når jeg lige minder mig selv om det inden en undervisningstime, men jeg prøver at reflektere over det, fra tid til anden. Jeg har det generelt ret stramt med leveregler og faste måder at indrette sit liv. Det må helst ikke blive “for religiøst” eller fanatisk for mig, så går jeg helt modsat. Derfor ser jeg det mere som inspiration og ikke som stramme leveregler. Men jeg synes, at det er helt vildt spændende at lære mere om de traditionelle tekster og se hvordan de kan bruges idag.

Disse storslåede sandheder er universelle og uløseligt forbundet med alle levende væsener. Hvis ændret eller ignoreret, bliver livskvaliteten i høj grad kompromitteret?. Patanjali Yoga Sutra II.31 (oversat fra Nischala Joy Devi)

Okay, Patanjali… Rolig nu, jeg skal nok… Prøve… en smule 🙂

I bund og grund handler det om at være mod andre, som du gerne selv vil behandles. Dog uden at forvente at det sker! Og det lyder jo meget godt, ikk? Ret simpelt og til tider ret svært. Men det er da værd, at øve sig i 🙂 Jeg vil i tvivl fald gerne opdrage mine børn ud fra denne tankegang.

Men det er rigtig vigtigt at huske på, at du ikke kan kontrollere andres handlinger eller belærer dem. Du kan kun kontrollere din egen reaktion og prøve at inspirere folk omkring dig.

Kort fortalt kan du skabe en positiv spiral i tanker, ord og handlinger ved at følge de 5 leveregler, som beskrives her:

1. Ahimsa: 

Udøve ikke-vold eller ikke-skade, og i praksis handler det om at erstatte vold/skade med følsomhed, omsorg, nænsomhed i både tanker, ord og handlinger overfor dig selv og alle andre levende væsener. Undgå fysisk vold, at presse dig selv for hårdt både fysisk og mentalt mm. Undgå råberi, vredesudbrud, ukonstruktiv kritik, sladder, at bagtale eller at sige noget bevidst for at såre andre. Undlad at dømme eller kritisere dig selv eller andre, jalousi mm.

Ahimasa er god, og nok den leveregl som oftest er tema for min yogaundervisning.

2. Satya: 

At være ærlig overfor dig selv og andre. Hvis du altid udtrykker dig enkelt og ærligt, giver det stor selvrespekt. Undlad bevidst at sårer et andet menneske med din ærlighed. Yde dit bedste (hverken mere eller mindre). Drop undskyldningerne overfor dig selv og andre ? hvis du altid gør dit bedste burde de jo alligevel være overflødige 🙂

3. Asteya:

Ikke stjæle. Erstat tyveri og snyd med gavmildhed. Ikke stjæle materielle ting, opmærksomhed eller æren. Overbeskyttelse af andre mennesker, og dermed stjæle deres udviklingsmulighed og frihed.

4. Brahmacharia:

Erstatte ekstremer med mådeholdenhed. Alt med måde er derfor et godt råd til at give plads til alt det du ønsker i livet, uden at det tipper balancen og skaber uro i sindet.

5. Aparigraha:

Aparigraha betyder ikke-grådighed. Vi mennesker tror ofte at det er de ydre ting og omstændigheder, som gør os lykkelige. Hvis bare lige jeg får det par sko, den kæreste, den sejlbåd ? så bliver jeg lykkelig. Drop begæret efter nye ting, som du reelt ikke har behov for. Give slip på ejerskab over ting og mennesker (min/ mit). Giv slip på ideen om hvordan du synes tingene skal være.

Det kan være en mulighed for at udfordre dig selv, at ændre nogle vaner, som du måske ikke finder hensigtmæssige. Prøv at tænk over dem i din hverdag. Måske tage en leveregl om dagen i 5 dage eller en yama om ugen i 5 uger, og virkelig prøv at se hvornår du kunne have brug for disse yamas. Bare for sjov.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Yogamors Julevideoer