Opkaldet som ændrede alt

Er gravidyoga fødselsforberedelse?

Ja, det kan det være. Det er i hvert fald fødselsforberedende, men det kommer meget an på hvor du går til gravidyoga.

Der er flere som har spurgt mig, om gravidyoga kan erstatte at gå til fødselsforberedelse. Det er et rigtig svært spørgsmål at svare på, for det kommer meget an på hvem man er og hvem man spørger. Hvis man spørger mig – som i jo har gjort, så vil jeg sige, at jeg anbefaler at gå til fødselsforberedelse, også selvom man går til gravidyoga. Men det kommer an på hvilken slags gravidyoga du går til, for der er flere steder, som tilbyder et gravidyogaforløb hvor der er også er en jordemoder tilknyttet – fx. YOJO og Hélt. Jeg synes, at det er vigtigt at der også er en jordemoder tilknyttet, da de har en anden faglig viden, som man selvfølgelig ikke har som gravidyogalærer. Samtidig så har en gravidyogalærer en anden faglig viden inden for sit område, som en jordemoder ikke har. Derfor synes jeg, at en kombination af de to fagligheder er helt perfekt!

IMG_0860-0

Fødselsforberedelse giver dig viden om:

 • Fødslens faser
 • Kroppens arbejde
 • Åndedrætstræning
 • Mentaltræning
 • Visualiseringer
 • Smertehåndtering
 • Fødestillinger
 • Partnerens /fødselshjælperens rolle
 • Tiden efter fødslen
 • Øvelse i at lytte til kroppens behov
 • Meget meget mere…

Du bliver tilbudt en lille smule fødselsforberedelse, hos det fødested du er tilknyttet, men slet slet ikke nok – synes jeg. Jeg vil derfor virkelig anbefale at gå til noget fødselsforberedelse også ved siden af din yoga. Det er virkelig guld værd, at være godt forberedt til fødslen og det kan gøre din fødselsoplevelse så meget bedre. Desværre har jordemødrene på hospitalerne ikke helt så meget tid til at informere og lytte til den enkeltes tanker, spørgsmål og ønsker, som man kunne ønske. Selvom der måske er sat tid af til spørgsmål, så ved man som gravid, måske ikke lige hvad man skal spørge om, da man simpelthen mangler information. Sådan havde jeg det i hvert fald under min første graviditet. Jeg vidste ikke meget om at føde i vand, om forskellige former for smertelindring og alternativ vestimulering (så man kan UNDGÅ igangsættelse og vedrop) såsom: akupunktur, ingefærklude, rebozzo, bistik, akupressur, chiliplastre mm. Jeg vidste heller ikke, hvorfor nyfødte får K-vitamin indsprøjtning og at jeg kunne sige nejtak til at give den som indsprøjtning og i stedet give baby det oralt, så de ikke får en sprøjte som det første, når du kommer ud. Jeg vidste heller ikke, at jeg sagtens kunne sige nejtak til syntocinon indsprøjtning til mig, som er kunstig oxytocin hormon (kærlighedshormonet), som man normalt får stukket i låret lige efter fødslen. Jeg vidste heller ikke, at jeg sagtens selv kunne tage imod baby eller hvilke fordele der var ved at vente lidt med at klippe navlesnoren. Eller vente med at veje og måle baby, så baby i stedet kommer stille og roligt op til mor og ligger der lidt. Der er MANGE ting jeg ikke vidste – selvom jeg havde gået til gravidyoga, læst meget om alt muligt på nettet og været til den obligatoriske “fødselsforberedelse” på hospitalet. Jeg har sat det i “”, da jeg ikke helt synes, at det lever op til det jeg kalder fødselsforberedelse. Det er slet ikke fordi, at jeg synes at det offentlige tilbud er dårligt. Jeg synes bare ikke at det er helt nok fødselsforberedelse, hvis jeg skal sige min ærlige mening. Det er meget vigtigt, at det ikke kommer til at lyde som om, at man skal have en masse viden om alternative ting, så man kan takke nej til de tilbud der er standardprocedure på hospitalerne. MEN, jeg synes at det er vigtigt, at få oplysning, så man helt selv kan finde ud af, hvad man vil takke ja eller nej til. Det handler igen om empowerment, om at vælge det som er rigtigt for DIG! Om at få information nok, så man VED hvilke tilbud og muligheder der er.

Så mit svar blev lidt langt, men jeg håber at i har fået et billede af hvorfor jeg synes, at fødselsforberedelse er vigtigt.

Min søde veninde Cana, som bl.a. er jordemoder. Deler hver lørdag ud af sin jordemoderfaglige viden i “Jordemoderlørdag“. Det er en god mulighed for at suge lidt mere viden til dig <3 Læs hendes indlæg fra igår HER.

RIGTIG GOD SØNDAG

Du kan følge Yogamor på Facebook, Instagram og Bloglovin

3 kommentarer

 • Elisabeth

  Simpelthen så glad for at jeg “faldt” over din blog:) !!! Jeg venter mit første barn (uge 21) og er så småt begyndte at læse lidt om fødslen m.m.. Min kæreste gav mig en engelsk bog som bl.a. omhandler internaionale studier der finder evidens for nogle af de ting du nævner som fx at vente med at klippe navlesnoren, selv at tage i mod ens barn og at man får noget tid med ens barn før lægerne skal undersøge barnet. Alt sammen noget jeg er meget interesseret i at vide mere om og finde ud af om er muligt hvis jeg vælger at føde på hospitalet og ikke en hjemmefødsel. Jeg vil også gerne vide mere om alternativ smertelindring og hvordan man kan undgå igangsættelse som ve-drop. Så mit spørgsmål er hvor du har din viden fra og om du kan anbefale mig nogle bøger, websites hvor jeg læse mere om det, kursuser m.m.? Vidste faktisk ikke man kan give oral k-vitain i stedet for indsprøjtning – kan du henvise til et sted hvor jeg få mere viden om dette? og jeg vidste heller ikke at man får syntocinon indsprøjtning efter man har født – er det noget alle får? og hvorfor er det noget man får?Håber meget at høre fra dig. De bedste hilsner Elisabeth

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Kender du til nogle gode yoga-videor for gravide? Bor ikke lige i nærheden af kbh :-/
  Jeg vil desuden høre dig, om du kan anbefale nogle øvelser til en meget svajet lænd? Jeg er ikke særlig langt henne og “frygter” derfor at svajet vil blive meget, meget større med tiden.. Det kunne være rart hvis jeg på en eller anden måde kunne få mindre svaj -eller i hvert fald styrke muskulaturen, så jeg kan få mindre svaj efterfølgende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • yogamor

   Hej Tina,
   Stort tillykke med din graviditet 🙂 <3
   Du skal holde øje med YOJO's hjemmeside, der kommer snareste gravidyoga videoer, som jeg har været med til. Har du set mit indlæg om online gravidyoga? Ellers kan du ser det her: http://yoga-mor.dk/online-gravidyoga/.
   I forhold til dit lændesvaj, så tænker jeg, at det kan være god ide at minimere øvelser med for meget bagoverbøjning. Ha i stedet fokus på at styrke lænden, ballerne (da de kan være en kæmpe hjælp til en træt og øm lænd) og så have fokus på de skrå mavemuskler. Forstil dig, at du krammer ribbene ind om din baby, så du aktivere forsiden af maven og gør den stærk. Jeg synes ikke at du skal træne for meget mave, mere fokusere på at aktivere mavemusklerne i din dagligdag, når du rejser dig, sætter dig op, bukker dig osv. Det kan være en god ide at lave øvelser på alle fire, hvor du krummer på indånding og kommer til neutral/lige ryg på udånding (se om du aktiverer mavemusklerne her på din udånding) 🙂 Skriv endelig igen, hvis du har flere spørgsmål 🙂 Hvis det er svært at forstå, hvad jeg mener, må jeg lige filme det 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opkaldet som ændrede alt