Ro på kære Josefine

Er det yoga eller stræk og bøj?

Jeg har lige læst denne artikel  i Politiken og jeg sidder med en følelse af, at ville skrige noget ud til verden. Umiddelbart burde jeg måske bare ignorere en artikel som denne eller i hvert fald lige sætte mig og trække vejret, inden jeg sætter noget igang, som jeg måske om lidt fortryder. Men altså, jeg bliver simpelhen nødt til at dele mine tanker om det her…
joga
Som søde Cillemor skriver så fint: “Lad os da endelig fjerne al fokus fra os selv i vores travle hverdag. Højere, hurtigere, vildere. Sved på panden, tjek in vibe og videre i teksten. For man sku jo nødig være sådan nogle typer som os der mediterer, trækker vejret lidt langsommere og læner os ind i os selv, vi er jo lidt for Goa – røgelsespinde – fodformet agtige. #dagensgeneralisering” og jeg giver hende i den grad ret. Hvorfor give sådan et negativt generaliserende billede af yoga og yogaudøvere – det giver simpelhen ikke mening. For uha, tænk hvis man bliver “sådan en” hvis man dyrker yoga. Det er fint at der ikke er røgelse og indiske guder i vinduet, det kan jeg udemærket forstå. Det er der heller ikke mange af de steder jeg underviser, men hvorfor nævne det? Hvorfor fokusere på, at sådan er i bestemt ikke – som om det er noget negativt. Måske er det bare mig, som føler mig stødt, men jeg synes sgu at det er mærkeligt og mega generaliserende. Hvorfor skilte med at jeres yoga bestemt ikke er “yogaagtigt”, tvært imod. Hvad er pointen i det? Jeg undre mig bare…
Yoga… hvad filan er yoga? Det kan vi diskutere i dagevis, for yoga er maaaaaaaaange ting og forståes og bruges på maaaaaange måder. Hvilket er godt, synes jeg. Men der er noget lidt skørt over det her, noget som klinger meget mærkeligt i mine øre… Hvorfor er det vigtigt at skære yogaen væk fra yogaen, hvad er så tilbage? For mig er de fysiske yogastillinger nødvendige til at mærke yogaen, komme ned i kroppen, men stillingerne er “tomme” uden forståelse for åndedrættet og en smule indblik i yogafilosofien. Yogagymnastik er da også skønt, men der mangler da noget…. Synes jeg. Der mangler saften, juicen og alt det kødfulde. Alt det som gør det meningsfuldt og magisk. Det er blot min mening og jeg skal selvfølgelig ikke beslutte hvad der er rigtig og forkert yoga. Men jeg må indrømme, at jeg bliver ret så træt når jeg læser en artikel som denne. Øv øv øv tænker jeg. Med planer om 12!!! nye centre alene i 2017, så definerer denne nye yogakæde snart hvad yoga er….  Eller det gør de jo ikke, for man kan ikke gå til yoga, men JO:GA – som er et ord der lyder som yoga, men ikke er det. Eller hvad? Jeg er vild med at træne, mærke kroppen og svede. Men jeg synes, det er VIGTIGT at huske på – som mændende bag JO:GA heldigvis selv nævner – så er JO:GA stavet med J og ikke Y… Du går ikke til yoga, men joga.
Jeg tror faktisk, uden at have prøvet det, at den nye træningskæde er ganske fin. God træning, sved på panden, stræk og bøj und so weiter. Men hvorfor faaan har de valgt at kalde det noget som rimer på yoga, når det ikke rigtig er yoga og de faktisk heller ikke selv ønsker at minde om yoga… Underviserne har ikke nødvendigvis en yogauddannelse bag sig – men måske et weekendkursus. Det er mændende bag Crossfit Copenhagen, som har startet kæden og alene det, synes jeg er helt absurt. Jeg lyder måske som den misundelige pige i klassen og det er jeg måske også… For jeg gad da godt ha penge nok til at åbne mange yogacenter, så endnu flere kunne starte til yoga. For yoga er fantastisk og alle der har lyst, skal ha mulighed for at gå til yoga! Bum. Men hvad er så problemet Josefine? For hvad er rigtig og forkert yoga? Det var jo det, som jeg IKKE var herre over at bedømme… Det må jeg huske. Men DU må også love mig, at huske på, at joga ikke er yoga. Eller måske er det. Jeg ved snart ikke. Det er jo naturligt, at ting udvikler sig… Men for filan, jeg har ikke lyst til at tage yogaen ud af yoga. Jeg ønsker sådan at DU også vil opleve det yoga kan… Men igen, det som virker godt for mig, virker måske ikke for dig. Så min opfordring til dig, det er nok, vær nysgerrig, undrende og lad vær med at nøjes. Måske er traditionel yoga ikke for dig, måske er stræk og bøj måttestillinger bedre? Who knows? Det er jo det, som er så spændende. Min yogaundervisning er også inspireret af forskellige stilarter med er personal touch, så jeg skal på ingen måde være konservativ og hellig. Jeg elsker forskellig og personlig stil, så hvad er problemet. Det er jo nok præcis det, som er mit problem. At det bliver en stor kæde, som i høj grad kommer til at bestemme hvad yoga er. Det håber jeg vitterlig ikke. Jeg elsker alle de mange små yogacentre der er rundt omkring, med forskellig baggrund, faglighed, stilart og indretning. Jeg elsker det! Og alt stritter på mig, når jeg høre sætningen yogakæde med 12 nye centre på 1 år…
Jeg kan ikke rigtig udtale mig om denne nye kæde (selvom jeg alligevel gør det), før jeg har prøvet det der, som rimer på yoga. Så det må jeg hellere. For jeg er mega nysgerrig, selvom jeg også er MEGET skeptisk.
Jeg må hellere meditere lidt med mine guder, røgelse og Goa-rastahår ✌🏼 Jeg lukker og slukker. Godnat og NAMASTÉ.

   

3 kommentarer

 • Marie-Louise Højer Jensen

  Hej Josefine,

  Jeg er så enig i, hvad du skriver. Jeg har lige læst artiklen, puha, jeg synes det lyder stressende. Og det er meget ærgerligt, hvis denne store kæde gør, at små hyggelige yogacentre lukker ned. Jeg sidder faktisk lige og lytter til Hjernekassen på P1 om stress, om hvor vigtigt det er at finde ro, trække vejret og meditere. Lytte til sin vejrtrækning og lukke andre ting ude. Vi bliver bombarderet med alle mulige indtryk i vores samfundsmæssige struktur, og indre ro er bare så vigtigt for at kunne fungere i en travl hverdag, og især med børn på sidelinjen. Men igen, det er jo op til den enkelte, hvad de mener er bedst for demselv.
  God dag til dig:). Kærlig hilsen fra Marie-Louise

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg undrede mig også i høj grad. Jeg har ikke lyst til at definere yoga – og så alligevel får jeg næsten lyst, bare fordi jeg er træt af, at de bruger yoga-ordet til at brande sig med, når de netop siger, at de ikke er yoga.
  Som du skriver, så definerer Jo:ga sig jo nærmest ud fra en ikke-definition: Hvad de ikke er. De er ikke røgelse, meditation og at mærke sig selv. Jamen – så er det jo bare gymnastik. Så kald det det i stedet. Selvom gymnastikfolk helt sikkert også vil korse sig over, at nogen med meget kort uddannelse underviser i at bevæge kroppen. Det kræver trods alt forståelse for bl.a. anatomi for at kunne undervise sikkert.
  Yoga er tusind ting. Heldigvis. Og mange steder vil man opleve yoga uden chant, meditation o.lign. – det afhænger af stedet og læreren.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Nu kommer jeg tit i jo:ga, og jeg har gået til yoga mange andre steder før, og jeg vil sige, at det er fuldkommen det samme. Vi laver i hvert fald præcis de samme øvelser, som jeg har lavet før og det er samme betegnelser, de bruger om stillingerne 🙂 Den her “træningsform” minder om almindelig flowyoga, som der findes i de fleste yogacentre/centraler.

  Jeg er i hvert fald glad for det. Om deres markedsføring med at distancere sig fra yoga så er holdbar, det kan sagtens diskuteres.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ro på kære Josefine