Vand i kroppen?

Det naturlige lændesvaj

Lændesvaj FTW

Ja, lændesvaj er altså slet ikke så skidt, som nogen går og tror. Jeg er tidligere aerobic instruktør og har undervist i mange klassiske aerobictimer såsom; stram op, puls og styrker, ryg og baller, step osv. Klasser som bla. har fokus på styrke, kropsholdning og god teknik. Jeg har lært på flere uddannelser og derfor også i mange år undervist udfra den teknik, at stabiliserer ben og lår (særligt fortil) og så gøre lænden lang ved at trække ballerne lidt ind – kippe bækkenet ind under dig, eller at presse lænden i gulvet når man ligger. Det sammen udgangspunkt bruger mange yogaskoler, det er måske ikke så udbredt mere, men for bare 4 år siden, var det den eneste måde jeg guidede en god teknik og en god kropsholdning. Jeg kan sagtens høre mig selv gentage “træk halebenet ind under dig” sådan ca. 30 gange på en time… Da det er jo ikke fordi det er forkert, men der har nærmest været en lændesvajs forskrækkelse og lændesvajet har ofte fået skylden for mange dumme ting. Måske kan i genkende sætningen “træk halebenet ind under dig”?

Prøv lige at rejs dig op… altså som i gør det lige nu, selvom du sidder foran computeren eller med din mobilos i hånden. Prøv så at trække halebenet ind under dig – du må gerne overdrive en lille smule, så du rigtig kan mærke hvad der sker. Prøv så at tage dine hænder ned på dine baller (læg mobilos og computer fra dig et øjeblik). Mærk hele vejen rundt på dine baller, måske især det nederste af dine baller. Har du stærke og spændstige baller, når du står her og trækker halebenet ind under dig? Kan du aktivere og gøre dine baller stærke i denne kropsstilling? Ikke rigtig vel?

Prøv så at finde dit naturlige lændesvaj, så ikke oversvaje, men stå så din lænder svajer præcis som din lænd svajer. Akiver så dine baller, så du får store, spændstige J-Lo/ Kim Kadashian baller (eller deromkring ;-)). Kan du det? Altså aktiver dine baller med det naturlige lændesvaj?

Det handler ikke om hvordan det ser ud, om du har store J-Lo baller eller ej, men det handler om at du har stærke baller, som støtter din krop og afhjælper evt. lændesmerter, som desværre rigtig mange døjer med.

Efter jeg startede på Hamsa yoga, tog deres yogateknik uddannelse og nu også gravidyoga uddannelsen, så har jeg fået øjene op for, hvor vigtigt det er, at arbejde ud fra det naturlige lændesvaj. Altså hverken det et oversvaj eller at trække halebenet ind under dig. Det er helt vildt så stor en forskel det har haft for mig og også dem jeg underviser. Selvom det nærmest var hele mit verdensbillede (en anelse overdrivelse) som faldt på jorden, da jeg hørte Soham og Simon Krohn (fra Hamsa) sige “untuck your talebone”. Men hvor er det skønt at få liv i de ellers døde baller og baglår, det har åbnet en helt ny verden for mig (stadig en anelse overdrivelse). Så prøv det! Virkelig. På graviduddannelsen har vi nørdet det naturlige lændevaj med Maria Allingham – som også er stor fortaler for det naturlige lændesvaj. Mange nyere studier viser at et naturligt lændesvaj som den “nye” kropsholdning, kan afhælpe lændesmerter, overaktivitet i bækkenbunden (den vil vi gerne kunne afspænde til fødslen!), slappe og trætte baglår og baller, afhjælpe smerte i hofter, led, og en alt for stram psoas muskel mm.

Mange tror måske, at de ikke må svaje i lænden og de har lært, at deres lændesvaj belaster ryggen. Men lænden er naturligt krummet med et lille svaj og det giver god mening, at arbejde ud fra hvordan kroppen naturligt ser ud. Derudover skal den selvfølgelig stabiliseres under belastning.

Måske er det ikke lige så nemt, at lave om på mange års vane, især fordi de muskler som nu skal i arbejde kan være svære at finde og aktivere. Det kræver lidt øvelse. Men prøv virkelig at tænk over det naturlige lændesvaj, så kroppen langsomt kan få en ny vane og en ny styrke.

Jeg vil lige afslutte med at sige, at hvis du har lændesmerter vil jeg klart anbefale dig at gå til en specialiseret behandler, en fys, en osteopat eller andet. HER er nogle yogaøvelser du kan lave hjemme, som kan styrke og stabilisere lænden.

Vi vil altså gerne prøve at bevare ryggens naturlige svag, som ses på den første tegning 🙂

tail

 

Til de gravide:

Når man er gravid ændre det naturlige lændesvaj sig ofte. Eller du får et nyt naturligt lændesvag under din graviditet. Tyngdepunktet ændre sig, mavemuskler glider fra hinanden og der er måske ikke den samme stabilitet, som når du ikke er gravid. Hold fast i at arbejde udfra det naturlige lændesvaj når du er gravid, for er rigtig godt at holde baglår og baller stærke, da det også kan afhjælpe lændesmerter. Da du har et større svaj i lænden under graviditet, kan det være en ide, ikke at lave yogastillinger med dybe stræk på lænden. Men i stedet arbejde med stræk ved at krumme ryggen og styrke baglår, baller og ryg for at finde stabilitet. Læs også min indlæg om lænde- og bækkensmerter “Når lænden gør av”. Her er der konkrete yogaøvelser, som du kan lave dagligt.

Rigtig mange gravide oplever at få nedsunken forfod under eller efter graviditet (som jeg selv har), simpelthen fordi hormonelle forandringer gør ledene bløde og tyngden fra maven lægger vægten frem på forfoden. Prøv at lægge vægten lidt tilbage på hælene

Når jeg ser på billedet nedenfor, kan jeg tydeligt se, at mit lændesvaj er blevet større. Tyndepunktet har ændret sig og mavemusklerne er ikke så aktive. Numsen kan måske ikke sammenlignes med J-lo/Kardashian’s, men mit haleben er ikke trukket ind under mig. Jeg har mulighed for at aktivere baller og baglår (ja ja, jeg øver mig stadig ;-)), jeg kan afspænde bækkenbunden og jeg føler mig stærk i lænden.

Hvis du har tanker om det naturlige lændesvaj, så del dem endelig.

 

Du kan følge Yogamor på Facebook, Instagram og Bloglovin

 

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vand i kroppen?