Efterfødselsyoga

Den der bækkenbund…

Vi skal have lidt fokus på bækkenbunden… Måske er du allerede gode venner med din bækkenbund, men hos rigtig mange kvinder, så giver bækkenbunds-snakken hurtig halvdårlig samvittighed. Jeg tror især at det gælder mødre, som gerne vil træne bækkenbunden efter fødsel, men måske ikke helt får det gjort. Snakken har i hvert fald jagtet min samvittighed indtil jeg blev gravid. Nu er fokus på bækkenbunden lidt anderledes – hvilket jeg vil fokusere på i dette indlæg.

I nogle yogaformer bliver der arbejdet meget med kropslåse – bandhas og mudras, bl.a. omkring bækkenbunden. Når en kvinde er gravid, kan det være en god ide at træne kontakten til bækkenbunden og hvis du er vant til at du skal aktivere og spænde op, når du tænker på din bækkenbund, så kan det være en god ide, at træne at give slip ned gennem bækkenbunden under graviditet. Kvinder med meget styrke i bækkenbunden (f.eks. fra Astanga yoga, ridning, springgymnastik mm.) kan have svære ved at føde vaginalt, fordi musklerne i bækkenbunden har svært ved at give efter. Så hvis du ikke er god til at give slip i bækkenbunden, så træn det under graviditet. Fx. kan du løfte bækkenbunden på indånding og at slippe igen på udånding, gentage dette 10-30 gange dagligt under graviditet. Så din bækkenbund holder sig elastisk – det bliver du glad for til fødslen.

Så lige en kort opsummering: Under graviditet er det især vigtigt at træne “slippet” og når du så har født, så er det i høj grad vigtigt at træne aktiviteten i bækkenbunden. Men generelt er det rigtig godt, at holde bækkenbunden elastisk gennem hele livet, så både fokus på aktivitet og afspænding (jo ældre du bliver – så måske mere fokus på aktivitet 🙂 🙂 Ellers løber Tena lady budgettet op… :-P)

Her er nogle kropslåse, som skal trænes i mindre grad under graviditet – men gi den endelig gas med disse låse, når du har født:

Mula bandha: (Mula = roden) Mula bandha er kroppens rodlås. Når mula bandha er aktiveret opstår en kvalitet, en sikkerhed, så kropsenergien ikke går tabt ud gennem mula bandha. Bandha er mekanismer, som gør at man kan styre strømmen af prana, den universelle livskrafts energi. Roden af rygsøjlen, bækkenbunden, eller mere præcist, midt på bækkenbunden, mellemkødet som er mellem anus og kønsorganerne. Mula Bandha siges at flytte prana i den centrale kanal, kaldet sushumna (rygsøjlen).

Man aktiverre Mula bandha ved at spænde blidt op i bækkenbunden, så kønbenet og anus samler sig lidt og løfter sig op mod navlen (på samme måde som når man kapper en tissestråle over). Det er en lille bitte som næsten usynlig bevægelse. Spænd ca. 10-15 % og hold spændingen.

Ashwini mudra: Ashwini mudra er en yogaøvelse, hvor endetarmens lukkemuskel trækkes sammen for at danne en energilås i dette område. Ashwini Mudra er en avanceret yoga mudra.

Vajroli mudra: Vajra betyder Lynet på sanskrit. Denne mudra stimulerer kønsdelene.. Vajroli er en sammentrækning af urinrørets muskler – de samme muskler, der anvendes til at stoppe strømmen af urin. Denne Mudra har indflydelse på nadierne, der forsyner kønsorganer med åndelig energi.

Når du skal igang med din bækkenbundstræning efter din fødsel, så husk på at bækkenbunden består af små muskler, og svarer i tykkelse til en læbe (højest 1 cm tyk), så du skal derfor ikke forvente en særlig kraftfuld fornemmelse under et knib. Bækkenbunden er kraftigst omkring endetarmen, og det er derfor her at knibet ofte mærkes tydeligst. I de første par måneder efter fødslen, kan du måske slet ikke mærke et knib, men træn det alligevel, så din opmærksom er på det område. Forstil dig, at du skal holde et lille blåbær med bækkenbunden, så det er en lille fin aktivering og ikke et krampagtigt knib 🙂

God træning og afspænding af bækkenbunden 🙂

bækkenbund2 bækkenbund

Se hvor meget mere plads der kommer ned gennem livmoderhalsen, når bækkenbunden er afspændt. Her kan man virkelig se, hvorfor det er vigtigt at træne afspænding i bækkenbunden under graviditet (ja, man skal træne afspænding). Alle millimeter af ekstra plads tæller under en fødsel. Så AFSPÆND på dine udåndinger og træn det til fødslen.

3 kommentarer

 • […] tændt og stille og roligt bliver stærkere. Læs hvad jeg har skrevet om bækkenbund og graviditet HER. Ih, hvor er det dejligt at strække og mærke kroppen […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Gud hvor spændende! Tusind tak for det! Jeg er så lettet over at høre at selve fornemmelsen ikke skal føles særlig kraftig. Jeg har simpelthen gået og været så bange for om jeg bare var mega svag. Kan du ikke skrive et indlæg om hvilke øvelser du anbefaler en som aldrig har født i nu? Hvor ofte man skal lave dem? Og evt. også hvor lang tid man egentlig skal kunne holde et knib.? Og et andet spørgsmål, ved du hvad man får ud af at træne de forskellige underlivs mudra’s hver for sig? Når du skriver det er avanceret bliver jeg lettet. For det er svært for mig at skille dem ad. Men er det noget du virkelig vil anbefale man skal øve sig i?
  Tusind tak for en fantastisk blog 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • yogamor

   Jo, det vil jeg helt sikkert lave et indlæg om. Det er så godt at få fokus på den bækkenbund, både for kvinder som ikke har født og dem som har. Rigtig god ide. Tak 🙂 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Efterfødselsyoga