Drømmen om en hjemmefødsel

Hvorfor drikker jeg citronvand?

I LA begyndte jeg et dagligt morgenritual, hvor jeg startede dagen med at presse en halv citron i kogt vand og drikke det. Nogle gange blev det i koldt vand, men kogt vand er bedst for kroppen, så hele systemet ikke for et ?chok?, men vågner stille og roligt. Vi havde så sindssygt mange citroner i vores have, som gav frugt året rundt. Så det var en ret vild følelse, når man kunne stå op, gå ud i haven på bare tæer, plukke en solmoden og helt perfekt citron, gå ind og presse den i en kop vand og læske sig med den. Wow? Det er et prana kick der vil noget. Helt fantastisk. Jeg er virkelig vild med den syrlige smag og putter helst citron i rigtig mange ting såsom: på en avokadomad, på laks, i pandekager, i kokostoppe, på salater osv. Jeg er vild med det! Læs lidt om vores LA have og de mange citroner HER.

IMG_6619 IMG_9740

Derudover er der også mange andre gode ting ved at starte dagen med et glas citron vand ? som er en halv friskpresset øko citron i vand ? helst kogt vand, da kroppen ikke har så godt af at starte dagen med iskoldt vand. Så på en måde er det en kop citron te, rigtig lækkert og friskt.

Citronsaft (altså friskpresset citron i vand) kan også være godt under graviditet. I nogle tilfælde kan det afhjælpe kvalme og opkast, hvilket jo er en klassiker under graviditet.

En enkelt citron indeholder omkring 30-40 mg C-vitamin C. Vitamin C er blevet studeret grundigt og har vist sig at have et utal af sundhedsmæssige fordele. Her i blandt beskytte mod prænatal problemer, hjerte-karsygdomme, øjensygdomme, rynker og forbedring af immunforsvaret. Ikke dårligt, når det smager så godt ? De fungerer som en kilde til antioxidanter og hjælper med at beskytte celler mod skader forårsaget af frie radikaler. Citronen har en evne til at forbedre leverens funktion som et filter af uønskede giftstoffer.

I den ayurvediske tradition bliver citron ofte brugt, da den er med til at regulere PH-værdien i kroppen. Det lyder måske lidt mærkeligt, da man godt kunne tro, at man fik mere i syre i kroppen ved at indtage citroner, men faktisk så virker citron basedannende i systemet, og med det liv mange af os lever, hvor vi indtager for mange syredannende fødevarer såsom sukker, kaffe, kød, junkfood og præfabrikeret mad som ofte indeholder meget salt. Derudover har mange også en rigtig travl hverdag, hvor der ikke altid er sat så meget tid af til at sidde stille og trække vejret dybt. Alt dette er med til at skabe mere syre i kroppen, hvilket kan vise sig som sure opstød, dårlig fordøjelse, mavesmerter, hudproblemer osv. Syre værdien er selvfølgelig ikke den eneste synder, men det kan spille ind. Men det er præcis her at citronvand kan være genial. Og pt. har jeg pga. hormelle forandringer og prego-halløj, både sure opstød, dårligere fordøjelse og hudbøvl? Så ja, booster jeg lige kroppen med lidt citronvand om morgenen. Ikke for meget, men lidt hver dag. Eller det har ikke helt været hver dag under graviditet, for nogle dage har jeg bare ikke lyst og så gør jeg det ikke. Alt med måde, for 4 kopper citronvand hjælper nødvendigvis ikke mere en et lille glas dagligt. Så start stille og roligt op og tænk hellere lidt citron hver dag end meget citron sjældent.

Her er en lille opsummering af de gode ting ved at drikke citronvand dagligt.

Citroner:

  • Kan hjælpe med at sænke blodtrykket.
  • Hjælper fordøjelsen ? hvilket kan være en stor hjælp under graviditet.
  • Hydrerer kroppen
  • Er rig på kalcium, magnesium, calcium og fosfor
  • Booster immunforsvaret, med masser af C vitamin.
  • indeholder ascorbinsyre, som har anti-inflammatoriske egenskaber

Hvis din krop er stresset, så er citronvand også rigtig effektivt, måske med en 1/2 tsk. himalayasalt i, da kroppen forbruger nemlig mange salte, under stress. På den måde holder du kroppen hydreret, hvilket er rigtig vigtigt, hvis kroppen er stresset. Læs mere om en stresset krop i dette indlæg: “Yoga mod stress“.

Noget af det du skal være opmærksom på (særligt under graviditet), hvis du drikker citronvand dagligt er:

  • Nogle gravide lider meget af mave ubehag og halsbrand under graviditeten, især i sidste trimester (hvilket jeg gør). Her kan citroner og andre citrusfrugter forværre symptomerne. Hvis dette er tilfældet, så drop citrusfrugterne for en periode ? desværre.
  • Husk at skyl munden efter med rent vand, når du har drukket citronvand. Citronsaft kan være sætte sig på emaljen, og derved give tandproblemer.
  • Hvis der er noget du er i tvivl om i forhold til graviditet og indtagelsen af citronvand dagligt, så snak med din jordemoder eller læge.

Men alt i alt er citronvand som et dagligt morgenritual rigtig godt, både når du ikke er gravid og når du er. Husk at bruge friske øko citroner 🙂

Åh se lige de kæmpe, smukke, saftige, syrlige og søde grapefrugter vi også havde i haven 😍😍😍🍊🍋 Shit, det var læks!
IMG_7478

IMG_7472-1

IMG_6759

Åh, jeg savner vores hus…..

Namasté

Du kan følge Yogamor på Facebook, Instagram og Bloglovin

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Drømmen om en hjemmefødsel