Min ammehistorie

Ammeråd og mælkeboostere

amninga

Den anden dag skrev jeg lidt om min ammehistorie, som på ingen måde har været en dans på roser. Det er gået MEGET bedre her anden gang, men jeg synes stadig at der har været en del udfordringer. Som lovet, så vil jeg dele nogle af de tricks, som har boostet min mælkeproduktion i perioder hvor jeg har følt, at jeg ikke havde mælk nok. Jeg bliver nødt til at understrege, at det er en følelse jeg har haft, for man aner det jo dybest set ikke. Man kan jo ikke måle hvor meget mælk der er i brysterne og hvis man prøver at pumpe det ud, så kan man ofte pumpe meget mindre ud end hvad baby kan suge. Så måske har jeg ikke haft mælk nok, måske har det været min usikkerhed, som har drillet. Ligemeget hvad, så har jeg følt, at der er kommet mere mælk af nogle forskellige ting 🙂

Jeg har prøvet en del forskellige ting, for at booste min mælkeproduktion, nogle gange kan det være lidt svært helt præcist at sige hvad der hjælper, da der ofte er flere ting på spil, men jeg synes alligevel at der er nogle ting, som har været effektivt for mig.

Her kommer 10 råd, som har hjulpet på min mælkeproduktion:

  1. Masser af søvn, varieret mad og masser af vand. Selvom det er tre helt basale ting, som alle har brug for, så er det ekstra ekstra vigtigt, når man ammer og ofte også ekstra svært at få nok af. Men prøv!
  2. Pranayama – åndedrætsøvelser. Langsomme, dybe ind- og udåndinger, som får kroppen – musklerne og nervesystemet til at slappe af. Det er virkelig effektiv for mig! Når nervesystemet er i ro, så bliver der også produceret de rette mængder hormoner i kroppen og hormonerne har en helt særlig rolle i forhold til amning. Der er særligt to hormoner, som er særligt på spil under amning – Prolaktin og oxytocin. ”Mælkeproduktionsrefleksen” er styret af prolaktin, og ”nedløbsrefleksen” er styret af hormonet oxytocin. Baby sutter på brystet sender signaler til hypofysen i hjernen, som så producerer prolaktin, der sætter mælkeproduktionen i vejret, og oxytocin får mælkekirtlerne til at trække sig sammen, så mælken løber ud i mælkegangene og videre ud i mælkekamrene, hvorfra baby kan suge mælken.
  3. Det hormonelle kan man påvirke, men ikke fuldstændigt styre til at danne mere mælk. Det kan være en god ide at lade baby sutte mere, får at påvirke prolaktin og oxytocin. Derudover kan man også pumpe mælk ud for at danne mere mælk. Det handler om udbud og efterspørgelse. Jo mere du ammer/ pumper, jo mere mælk producerer kroppen.
  4. Alternativ behandling. Jeg har haft rigtig gode erfaringer med akupunktur og kinesiologi/homøopati – det var helt vildt effektivt dengang jeg kæmpede med amningen med Aya.
  5. Hud mod hud. Jeg har tidligere skrevet om alle de gode ting ved at ligge hud mod hud – læs det HER.
  6. Urter, ammete og hvidtøl. Der er mange rigtig gode urter til at booste modermælken og det vil jeg skrive om imorgen 🙂
  7. Tro på det. Det her er faktisk det vigtigste råd tror jeg. Først og fremmest handler det om troen på og tillid til processen. Kroppen er for sej og nogle gange kan vi slet ikke begribe hvor intelligent kroppen er. Slip kontrollen og hav tillid til kroppen. Hvis det er noget du bakser med generelt, så er det måske noget du skal arbejde med og øve dig på. Måske kan yoga hjælpe dig. Det har i hvert fald hjulpet mig.
  8. Korrekt sutteteknik er simpelthen så vigtigt, så amningen ikke bliver smertefuld og at baby stimulere brystet korrekt. Jeg har tidligere delt nogle videoer, som viser en god sutteteknik. Se dem HER
  9. Ro og opmærksomhed. Amning kræver ro og opmærksomhed, både fra dig og din baby. Man kan faktisk godt sige at amning er yoga, fordi udfører en stilling med særlig opmærksomhed. Denne ro og opmærksomhed stimulerer nervesystemet, som danner prolaktin og oxytocin.
  10. Vikling. Det siges at vikling eller at bære sin baby tæt kan også være gavnligt i forhold til amning, da den tætte kropskontakt kan sætte gang i oxytocinen og stimulere mælkeproduktionen. Jeg kan helt sikkert mærke, at min krop danner mere mælk, når jeg har viklet Elva et stykke tid.

 

Hvad er dine erfaringer med at booste mælkeproduktionen?

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min ammehistorie